Sport14 mrt '13 17:04

Matchfixing niet in Nederland? 'Niet meer vol te houden'

Auteur: BNR Webredactie

Spelers van voetbalclub Telstar gokten op hun eigen wedstrijden. Volgens PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt maakt dit geval des te meer duidelijk dat het 'niet meer vol te houden is' dat matchfixing niet in Nederland voorkomt.

Dat zegt zij op BNR. "Tegelijkertijd geeft het ook aan hoe belangrijk het is dat mensen durven te getuigen. Adequate getuigenbescherming is nodig", aldus Bozkurt. Deze getuigenbescherming is een van de onderdelen van de resolutie die Bozkurt heeft aangedragen aan het Europees Parlement en die donderdag is aangenomen. Lidstaten worden nu opgeroepen matchfixing opnemen in het strafrecht.

De aanleiding voor het indienen van de resolutie was een onderzoek van Europol naar matchfixing dat in februari is gepresenteerd. Uit dat onderzoek blijkt dat er meer dan 350 wedstrijden zijn gemanipuleerd, waaronder wedstrijden uit de Champions League en EK- en WK-kwalificatiewedstrijden.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de minister van Justitie in februari gezegd dat er geen reden is om aan te nemen dat matchfixing ook in Nederland plaatsvond.  

Matchfixing bij Telstar
Bronnen hebben nu tegen BNR gezegd dat spelers van Telstar en mogelijk enkele andere eerste divisieclubs in het seizoen 1992-1993 – en wellicht ook in de jaren daarna – op hun eigen wedstrijden hebben gegokt en deze wedstrijden hebben beïnvloed. Dit verbaast Bozkurt niet, het toont voor Bozkurt aan dat matchfixing breder verspreid is dan door velen werd gedacht. "Europol heeft ook al duidelijk gezegd dat de uitkomsten van het onderzoek het topje van de ijsberg zijn. En dat was in 2013. Dus als we in 1993 een topje hadden en in 2013 dan denk ik dat er wel een hele ijsberg onderzit waar we daadwerkelijk iets tegen moeten doen."

Het is nu volgens Bozkurt aan de politiek om met met een aanpak te komen om dit probleem op te lossen. "Het is niet alleen een probleem van de sport, het is ook een probleem van de samenleving. Want het gaat gewoon om zware criminaliteit."

Coördinerende rol voor Europese Commissie
De door haar ingediende resolutie vraagt de Europese Commissie om een coördinerende rol op te pakken die het aanpakken van matchfixing mogelijk maakt. "Dat moet, want iedereen doet wat. Van de KNVB kun je niet verwachten dat je die achter de maffia aan stuurt. De politie moet samenwerken met de sportorganisaties, justitie en politie om dat daadwerkelijk te doen."

Het is vooral van belang dat de informatie die iedere lidstaat heeft, bij elkaar komt. "Dat moet de Europese Commissie gaan doen. Daar hebben politie en justitie wel de instrumenten voor nodig. En dat betekent dus ook een definitie in het strafrecht van verschillende lidstaten die matchfixing strafbaar maakt. Nu zitten er mazen in de wet en die misdadigers gaan gewoon daar zitten waar ze geen last hebben van de wet."

Gerelateerde artikelen