Sport14 mrt '13 16:00Aangepast op 14 mrt '13 17:17

‘Telstar-spelers verkochten duel’

Auteur: BNR Webredactie

Spelers van Telstar en mogelijk enkele andere eerstedivisieclubs in het seizoen 1992-1993 – en wellicht ook in de jaren erna – hebben op hun eigen wedstrijden gegokt. Dat gebeurde bij duels waarin ze zelf meededen en die ze bewust hebben verloren. 

Dat bevestigt een reeks bronnen aan BNR. Een van die ‘gefixte’ wedstrijden is Telstar-FC Zwolle van 27 maart 1993, zo blijkt uit onderzoek van BNR onder veel betrokkenen.

Een aanzienlijk aantal van die betrokkenen verklaart onafhankelijk van elkaar tegenover BNR dat dit een van de wedstrijden is waarbij matchfixing heeft plaatsgevonden. "Er is aardig gegokt op die wedstrijd. Maar die jongens zeggen natuurlijk nooit wat er is gebeurd. Er is ingegrepen en verder is het een beetje 'weggevaagd'. Niemand mocht nog op wedstrijden gokken en er ook niet meer over praten."

Vreemd
De Velsenaren staan die zaterdagavond 5 minuten voor het einde nog met 1-0 voor en gaan in de laatste minuten alsnog onderuit: 1-2. De zege voor FC Zwolle komt op een zeer bijzondere manier tot stand, herinnert ook Robert Maaskant zich.

De huidige trainer van FC Groningen speelde destijds voor de club uit Zwolle en vertelt 20 jaar na dato: “Volgens mij kregen wij heel snel een rode kaart, waardoor we met 10 man stonden. In de eindfase wonnen we die wedstrijd nog door een dubbele handsbal van – ik dacht dat het de linksback was – Jan Mulder. Die maakte twee keer achter elkaar hands, zodat het erg duidelijk een penalty was. Vlak voor tijd schoot hij een bal, die naar onze mening ook naast geschoten had kunnen worden, in zijn eigen doel. Wij wonnen die wedstrijd toen verrassend. Na afloop was het vechten in de spelerstunnel.”

Maaskant had als speler niet door dat deze wedstrijd was verkocht. “Pas nu het onderwerp in een keer ‘hot’ is geworden is dat iets waarvan je denkt ‘oh ja, is dat waarschijnlijk het geval geweest’.”

De toenmalige assistent-trainer Bert van der Poppe kan zich nog herinneren dat hij vanaf de bank met verbazing keek naar de 'vreemde dingen' die op het veld gebeurden. Zo vreemd zelfs, zegt hij, 'dat je denkt: wat zijn zij aan het doen, dit heeft niks met voetbal te maken’. Op een bepaald moment valt het toch op natuurlijk. Ik ben zelf ook voetballer geweest. Je merkt meteen dat het niet klopt."

Hele lange sliding
Hij legt uit: “Het ging heel vreemd. Ik zal een voorbeeld geven: Jan Nederburgh stond toen in het doel en toen werd die bal langs Nederburgh gespeeld, richting doel. Jan Nederburgh kijkt om en ziet die bal gewoon naast gaan. Toen kwam Jan Mulder met een hele lange sliding en die ‘slidede’ ‘m eigenlijk zo het doel in.”

De huidige aandacht voor matchfixing begrijpt Van der Poppe niet zo goed. Voor hem speelt het al jaren: “Het is voor mij helemaal niet nieuw. Het is volgens mij al 20 of 30 jaar aan de gang.”

Wedden op eigen duels
Uit het onderzoek komt naar voren dat gokken op wedstrijden in de jaren negentig bijzonder populair was onder profvoetballers. Waar de meeste spelers niet verder gingen dan gokken op wedstrijden van andere clubs, ging een enkeling een stap verder met het wedden op eígen duels.

Het bedrag dat werd verdiend met het wedden op dit duel, dat in regionale media jaren geleden al eens onderwerp van gesprek is geweest, wordt door de een geschat op 10.000 gulden. Een ander houdt het op 20.000 tot 25.000 gulden. De reeks bronnen spreekt onafhankelijk van elkaar van het bestaan van een illegale voetbaltoto die begin jaren negentig steeds populairder werd. 

Geld inleveren
"Spelers waagden wel eens een gokje, laat ik het zo zeggen", vertelt een van de betrokkenen die bijna allemaal anoniem willen blijven. "Ze waren bezig met invullen en registreren. Dat was gewoon onder elkaar en dan zeiden ze ‘die club staat op zoveel’. Het was invullen, geld inleveren en vervolgens werd er wat mee gedaan."

Bert van der Poppe: "In die tijd werd het een beetje een hype, het gokken op wedstrijden. Toen hoorde je iedereen er over, van ‘we spelen op wedstrijden, we maken pooltjes'. Op eredivisie-, eerste divisieniveau of een ander niveau. Maar het was natuurlijk niet de bedoeling om op je eigen wedstrijden te gaan spelen."

Hij gaat verder: "Een aantal spelers speelde op wedstrijden van zijn eigen club. Het kwam er op neer dat ze eigenlijk moesten verliezen. In de wedstrijden maakten we een aantal voorbeelden mee waarvan we dachten ’dit klopt niet’. Wij hebben toen aangegeven dat er iets niet klopte.”

'Kogel in mijn knie'
Een ander zegt daarover: "Ik weet daar wel wat van, maar ik heb geen zin om hierover te praten. Waarom niet? Dan krijg ik een kogel in mijn knie en daar heb ik gewoon geen zin in. Ze zeggen maar hier in Nederland dat het niet gebeurt. Nou, lap dat nou aan je laars. Want zeker in de jaren negentig is dat gewoon heel erg veel gebeurd."

Bij verschillende bronnen is er angst om over het onderwerp te praten. Zij wijzen erop dat er rondom het illegale gokken op voetbalwedstrijden 'jongens rondhangen die er niet bekend om staan dat ze vrolijk vragen hoe het met je gaat'. 

Gokwereld
"Er werd toen aardig gegokt op die wedstrijden, dat weet ik nog wel", herinnert een andere bron zich. "Er liepen bij Telstar jongens rond die ook in de gokwereld zaten. Er werd alleen verdacht gedaan. Je zag nooit geld over tafel gaan, maar je wist dat het wel gebeurde. Een van de spelers werd bijna door z'n medespelers in elkaar getimmerd. Zo erg was het.”

Had een vergelijkbare wedstrijd zich de laatste jaren voorgedaan, dan was een diepgaand onderzoek zeer op z’n plaats geweest, laat een van de bronnen zich nog ontvallen.

Algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar zegt in een reactie: “Dit is een boomerang, een gerucht dat ieder jaar terugkomt. Gefeliciteerd dat jullie het nu boven tafel hebben weten te krijgen.” Verder wil De Waard niet reageren.

Gerelateerde artikelen