Sport9 aug '12 12:06Aangepast op 9 aug '12 14:51

'VOC-mentaliteit' kan Spelen binnenhalen

Auteur: Thijs Baas

Om de Olympische Spelen van 2028 binnen te halen moet Nederland 'het onbekende tegemoet durven gaan'. Preciés wat Jan Peter Balkenende destijds bedoelde met de zo gewenste VOC-mentaliteit.

"Je hebt organisaties nodig en vrijwilligers en je moet met hartstocht opereren. Die hartstocht zullen we ook moeten hebben en dat gaat niet van de ene dag op de andere", vertelde de oud-premier donderdag op BNR.

Maar passie is niet het enige. Wat er in Nederland ook nog wel eens aan mankeert is een soort hoffelijkheid, vindt Balkenende. "Het heeft te maken met respect en het gaat erom: hoe ga je met je klanten om en kan je daar nog veel aan verbeteren?"

Zelf was Balkenende destijds als premier aanwezig bij de eerste presentatie van de plannen voor de Olympische Spelen van 2028. "Het was een verhaal van Nederland neerzetten als sportland: het langetermijn-doel. We kunnen de Spelen binnenhalen, maar dan moeten we wel uit de sfeer komen van zurigheid. Je moet dus ook zelf draagvlak creëren door ook de positieve kanten te benoemen."

Zware functie
Na zijn premierschap zocht Balkenende naar een zware functie, met een goed team aan mensen en een boeiende werkinhoud en internationale contacten. Zijn oud-premierschap komt daarbij af en toe goed van pas. "Natuurlijk is het zo dat je een netwerk hebt. En natuurlijk ken je de topondernemers. Maar als het gaat om contacten met de overheid, dan ben ik terughoudend."

Maar ook uit college geven haalt Balkenende veel bevrediging. "Ik vind het ontzettend belangrijk om met studenten te praten, hun opvattingen te horen, je kennis over te dragen. Ik vind het ook een beetje een morele plicht na alles wat je hebt meegemaakt al die afgelopen jaren om die kennis ook te delen met anderen. Studenten vinden het leuk, ik vind het leuk om met studenten om te gaan, dus ik vind het enorm plezierig om dat te doen." 

Korte termijn
Over de stand van de huidige politiek is hij enigszins bezorgd. "Je ziet bij nogal wat bedrijven een offensieve houding: het goed willen doen, innoverend bezig zijn en verbindingen leggen en bindingen leggen met duurzaamheid; je ziet die langetermijn-focus ontstaan. Daar tegenover zie je in het politieke bedrijf de afhankelijkheid van de peiling. de hypes, hijgerigheid en jezelf gek maken om niets."

Er zit dus spanning tussen de langetermijn-focus van het bedrijfsleven en het kortetermijn-debat voor de politiek. "Als we de vraag van deze tijd willen oplossen, dan moet je een offensieve houding hebben bij de overheid die ook langetermijn is gericht. De grote issues van vandaag zijn vergrijzing, de concurrentiekracht van de Nederlandse economie, het thema respect, de positie van Nederland internationaal."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen