Sport16 dec '13 13:27Aangepast op 16 dec '13 14:49

Ajax loot Red Bull Salzburg

Auteur: BNR Webredactie

Ajax neemt het in eerste knock-outronde van de Europa League op tegen FC Salzburg. De landskampioen is tijdens de loting voor de zestiende finales voor het Europese bekertoernooi gekoppeld aan de Oostenrijkse club.

Salzburg maakte in de groepsfase indruk door alle wedstrijden in poule C te winnen, al was de tegenstander met Esbjerg, Elfsborg en Standard Luik ook niet bijzonder zwaar.

Ajax stroomde als nummer 3 uit de Champions League door naar de Europa League. De ploeg van trainer Frank de Boer wist de laatste groepswedstrijd tegen AC Milan niet te winnen (0-0), waardoor het werd uitgeschakeld voor een vervolg in de Champions League. De eerste wedstrijd in Amsterdam is op 20 februari, de return in Salzburg een week later. De Oostenrijkse club gaat in eigen land onbedreigd aan kop met 43 punten uit 19 duels.

Als Ajax weet af te rekenen met Red Bull Salzburg, treft het in de achtste finale de winnaar van het duel tussen Maccabi Tel Aviv uit Israël en de Zwitserse club FC Basel.

De voetbalclub uit Salzburg is sinds 2005 eigendom van Red Bull. Gesteund door de miljoenen van dat Oostenrijkse bedrijf werd Red Bull Salzburg sindsdien vier keer kampioen van Oostenrijk, onder meer onder leiding van de trainers Co Adriaanse, Huub Stevens en Ricardo Moniz. De laatste jaren speelden Nederlandse voetballers als David Mendes da Silva, Robin Nelisse, Barry Opdam en de geboren Braziliaan Leonardo voor Salzburg.

AZ-Liberec
AZ moet het in de eerste knock-outronde van de Europa League opnemen tegen Slovan Liberec. De ploeg van trainer Dick Advocaat werd maandag tijdens de loting voor de 16e finales gekoppeld aan de Tsjechische club. Slovan Liberec eindigde in de groepsfase achter Sevilla als tweede in poule H, met 9 punten. AZ werd met 12 punten de winnaar van groep L.

De ploeg uit Alkmaar gaat op 20 februari eerst op bezoek in Tsjechië, de return volgt een week later voor eigen publiek. Bij winst speelt AZ in de achtste finale tegen de winnaar van het tweeluik tussen Anzji Machatsjkala uit Rusland en Racing Genk, de Belgische club van trainer Mario Been. Slovan Liberec staat na 16 wedstrijden in de Tsjechische competitie op de zesde plaats met 25 punten, 17 minder dan koploper Sparta Praag.

De ploeg van de Tsjechische trainer Jaroslav Silhavy kent weinig bekende namen. Slovan Liberec werd drie keer kampioen van Tsjechië, waarvan de laatste keer in 2012. Afgelopen seizoen moest de ploeg genoegen nemen met de derde plek.

AZ en Slovan Liberec troffen elkaar in 2006 al in de UEFA Cup. Onder leiding van de toenmalige trainer Louis van Gaal wist AZ de Tsjechische club in Alkmaar met grote moeite op 2-2 te houden.

Gerelateerde artikelen