Sport18 dec '12 21:27

Kromowidjojo opnieuw sportvrouw van het jaar

Auteur: Marjan van den Berg

Epke Zonderland is weer uitgeroepen tot sportman van het jaar. Ranomi Kromowidjojo werd opnieuw sportvrouw van het jaar.

Epke Zonderland kreeg op het sportgala in Amsterdam de voorkeur boven windsurfer Dorian van Rijsselberghe en schaatser Stefan Groothuis. Zonderland maakte tijdens de Olympische Spelen grote indruk met zijn gouden oefening aan het rek.

"Het was een heel bijzonder jaar, met ups en veel downs'', aldus Zonderland. "Zonder alle mensen om me heen had ik het nooit zo goed kunnen doen.'' Hij prees ook zijn coach Daniël Knibbeler. "Je hebt er alles aan gedaan om mij op dit niveau te brengen.''

Kromowidjojo
Wielrenster Marianne Vos zag de prijs voor de sportvrouw van het jaar aan haar neus voorbij gaan, ten gunste van Kromowidjojo. De zwemster veroverde bij de Olympische Spelen in Londen goud op de 50 en 100 meter vrij en zilver op de 4x100 vrij.

Kromowidjojo had ook het liefst met Vos de prijs gedeeld. "Als het aan mij had gelegen, hadden we hier samen gestaan'', zei de winnares tegen Vos.

Kromowidjojo dankte in haar speech Jacco Verhaeren. "Je was er voor mij toen het wel en niet goed ging. Ik ben je daar zo dankbaar voor. Je bent niet de coach van het jaar, maar de coach van het leven'', sprak ze tot Verhaeren. Hij maakte onlangs bekend dat hij zich bij de KNZB volledig gaat toeleggen op de functie van technisch directeur.

Hockeysters
De Nederlandse hockeysters werden uitgeroepen tot an sportploeg van het jaar. De vrouwen prolongeerden bij de Olympische Spelen in Londen hun olympische titel.

De hockeysters kregen de voorkeur boven de zwemsters op de 4x100 meter vrij, die zilver veroverden in Londen, en de mannenatletiekploeg op de 4x100 meter.

Maartje Paumen nam de onderscheiding in ontvangst. "Het was misschien heel vanzelfsprekend dat we onze titel zouden prolongeren. Maar bij de Champions Trophy werden we derde. Daarna zijn we heel hard gaan werken en hebben we ons doel bereikt'', aldus Paumen.

Van Grunsven
Anky van Grunsven kreeg de Fanny Blankers-Koen Oeuvre Prijs voor haar hele loopbaan, uit handen van oud-doelman Edwin van der Sar.

Van Grunsven won bij de Olympische Spelen in Londen brons met het landenteam. In Sydney, Athene en Peking behaalde ze individueel de olympische titel. "Ik weet nog niet of ik doorga, maar daar ga ik morgen over nadenken'', zei Van Grunsven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen