Sport3 feb '12 10:43

John van Lottum, tennisser in het voetbal

Auteur: Edme Koorstra

John van Lottum kennen wij vooral als temperamentvol toptennisser. Nu is hij aan de slag bij AZ, waar hij nieuwe sponsoren moet overtuigen van de top-ambities van een club in opbouw. BNR's Paul van Liempt interviewde hem.

Voetbal was altijd al een grote liefde van John van Lottum, en met AZ heeft hij een club gevonden met grote ambities. Hij is daar nu sponsormanager en moet onder andere ook de sponsoren buiten de grenzen van Noord-Holland overtuigen dat AZ een topclub is.

"Ik ben gepassioneerd en probeer het maximale eruit te halen. Blij zijn als iets gelukt is, en zeer teleurgesteld als het niet lukt." 

Ontwikkelen
"Ik wilde graag een stap maken buiten de tennisbaan, commercieel aan de slag", vertelt Van Lottum. "Maar hoe groot de tenniswereld ook is, er zijn weinig commerciele mogelijkheden. Mijn passie is ook voetbal en ik wilde mezelf breder ontwikkelen."

Toon Gerbrands
Van Lottum noemt Toon Gerbrands als goed voorbeeld: "Die weet zich op een moeilijke positie staande te houden in het voetbal, terwijl hij uit het volleybal komt. Wij hebben contact en dat klikte vanaf het begin prima. Bovendien relativeert hij heel goed. Hij zegt: "90 procent heb je zelf in de hand." En hij heeft gelijk, relativeren is belangrijk."

Netwerk
"Ik heb een groot netwerk in de sportwereld, maar niet specifiek in het tennis. Als tennisser moest je naar je eigen sponsoren op zoek, dus relatiemanagement is belangrijk. Dat heb ik daar onder andere geleerd. Je moet rekening houden met wat beide partijen eruit kunnen halen, op zoek naar de de win-win situatie." 

Beluister het volledige interview via de knop onder de afbeelding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen