Sport8 jan '13 06:42Aangepast op 9 jan '13 00:02

Alternatieve Elfstedentochten

Auteur: Anne-Greet Haars

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat de koudste en zwaarste Elfstedentocht ooit verreden werd. Maar geen nood, weer of geen weer: anno 2013 zijn er genoeg Elfstedentochten voor iedereen.

Terwijl de krokussen de grond uit springen en u ‘s ochtends wordt gewekt door de vogels die bijna broeds worden van dit weer, bereiden duizenden Nederlanders zich voor op de tocht der tochten. Want voor de Elfstedentocht, hoeft die Bonkevaart echt niet dicht te vriezen.

"22 januari beginnen we, en we stoppen op 2 januari”, zegt Toine Doreleijers, organisator van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, die dit jaar voor de 25e keer verreden wordt. Acht rondjes van 25 kilometer over een Oostenrijks meer. Veel overeenkomsten met de echte Elfstedentocht zijn er niet, maar dat mag de pret niet drukken: sommige diehards schaatsen 'm wel vier of vijf keer.  “Omdat het een passie is van mensen. Het zit geloof ik ook beetje in het bloed van de Nederlander”, aldus Doreleijers.

Italië
Komt het ijs niet naar ons, dan gaan wij naar het ijs. En dat denken er meer, zoals Wiebe Barkey, voorzitter van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht die jaarlijks de Elfstedentocht op de Italiaanse Reschensee organiseert. Dit jaar voor het eerst tijdens de krokusvakantie. “We gaan bijvoorbeeld een talent trophy organiseren, waar het aanstormend marathontalent daar wedstrijdschaatsen leert rijden op natuurijs in de meest pure vorm."

Te fiets
Maar ja, de echt elf steden, die komen er niet aan te pas bij deze ruige tochten. Daarvoor moet u op zoek naar andere alternatieven. En die zijn er. Redelijk bekend is de Elfstedentocht per fiets. De inschrijving voor dit jaar - 15.000 deelnemers -  is al gesloten. Op het forum op de website wordt druk gebedeld voor startbewijzen.

Skaten
Origineler is misschien wel om de Elfstedentocht te skaten. Lex van Buuren, die tegenwoordig in Parijs toeristische uitjes organiseert, organiseerde jarenlang deze tocht der tochten op de
rolschaats. “Toen ik begon was het alleen maar bekend in Nederland, maar het werd steeds internationaler. Van alles wat heb ik gedaan is het mijn persoonlijke favoriet. Het is zo leuk om langs die dorpjes te skaten”, legt Van Buuren uit.

Razend populair
Nu Van Buuren in Parijs woont, worden de meerdaagse skate-Elfstedentochten niet meer georganiseerd. Maar niet getreurd: “Eén keer in de twee jaar wordt de Elfstedentocht op skates georganiseerd door een Friese schaatsclub. De eerste keer vindt plaats in september aankomend jaar.”

De hele Elfstedentocht - en op skates is dat 220 kilometer- wordt dan in 1 dag verreden. Dat is dan ook alleen voor de diehards, waarschuwt Van Buuren: “Dat is echt heel zwaar, dus daar moet je fors voor trainen.”

Gerelateerde artikelen