Sport18 mrt '13 12:07

Plugge steekt, voorlopig, hand voor Dekker in het vuur

Auteur: Pieter van den Akker

"Zo lang er geen bewijs is en hij niet bekent, ja." Dat antwoordt Richard Plugge, algemeen directeur van de Blanco Pro-Cycling, op de vraag of hij zijn hand in het vuur steekt voor oud-renner Erik Dekker.

Plugge ging maandag op BNR in op de 'kwestie' Erik Dekker. Sportminded Nederland is al tijdenlang in de ban van de vraag die boven het hoofd van Dekker cirkelt: heeft hij doping gebruikt of niet? "We hebben al een gesprek gehad", vertelt Plugge. Dus hij weet of het antwoord ja of nee is op de vraag of Dekker doping heeft gebruikt? "Dat weet ik ja." Het is dus ja? Lachend: "Wat is dit nou voor vraag?"

Deadline 1 april
Voor 1 april mogen alle wielrenners hun dopingverleden toegeven in ruil voor een lagere straf. Oud-Raborenners buitelden de afgelopen weken over elkaar heen met hun dopingbekentenissen. De opvolger van de Rabo-ploeg, Blanco Pro-Cycling, worstelt met het verleden. Is nu iedereen binnen de ploeg te vertrouwen? Of komen er nog meer bekentenissen van renners, doktoren of ploegleiders?

Richard Plugge zegt daarover in gesprek met Paul van Liempt: "We zijn bezig met het plan van aanpak, waarbij we alle werknemers ondervragen over deze zaak. Voor 1 april moet het afgerond zijn, daarna komen we met de uitslag."

Vertrouwen
Dan over Erik Dekker: "Ik vertrouw op mijn werknemers en dat is wel een 'beginbasis', zeg maar. Als iemand bekent - wie dan ook, of het nu Erik Dekker is of iemand anders - dan krijgt hij een half jaar schorsing. Daarna mag hij weer terug in de ploeg."

Plugge staat daar volledig achter: "Ik denk dat je het wel in perspectief moet zien. Je hebt het hier over het overtreden van een regel in de sport. En daar hoort een straf bij, maar daarna moet je niet uit die sport geweerd worden, vind ik."

Schoon schip
Hij benadrukt: "Tot 1 april heeft iedereen de kans om het op een goede manier te vertellen en ermee te dealen. We hebben nu de kans om goed schoon schip te maken. Dan moet je dat nu ook doen. Een half jaar schorsing is een pittige straf en er zit ook nog een geldboete bij. Daarna mag je terugkomen."

Wat Plugge betreft, geldt dat ook voor Boogerd. "Van mij mag 'ie terugkomen, maar het is aan de NOS om dat te bepalen. Gaan we nu mensen levenslang uit deze sport weren omdat ze in het verleden de regels hebben overtreden? Dat is de grote vraag. Een commentator zou moeten vertellen wat je op tv ziet en wat achtergronden. Inderdaad, daar heeft hij wat dingen achterwege gelaten, maar hij heeft ook heel veel verteld wat veel inzicht heeft gebracht. Ik moet zeggen dat ik hem als commentator zeer prettig vind, hij ziet wel wat er gebeurt in de koers."

Rare vraag
"Als mensen liegen, daar kan je niks tegen doen. Je kan het iemand vragen en iemand zegt ja of nee, dan moet je dat geloven. De interne druk is ook heel hoog. Als het nu niet komt, heeft hij later een probleem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen