Sport18 sep '13 12:18Aangepast op 18 sep '13 14:31

Matchfixing bij vier wedstrijden in Jupiler League

Auteur: Pieter van den Akker

In het seizoen 2009-2010 zijn in de Nederlandse Jupiler League, de Eerste Divisie, vier wedstrijden ‘gefixt’. Dat onthult het tijdschrift Voetbal Internationaal vandaag.

Het gaat volgens VI om het volgende kwartet wedstrijden, die allemaal in september 2009 werden gespeeld. Bij twee van de vier was Serdar Gözübüyük de scheidsrechter.

BV Veendam-Helmond Sport: 0-0 (4 september 2009)

Fortuna Sittard- SC Cambuur: 1-2 (11 september 2009)

FC Volendam-Excelsior: 1-0 (11 september 2009)

De Graafschap-Telstar: 2-1 (11 september 2009)

Rechtszaak Duitsland
De laatste twee wedstrijden zijn bij een rechtszaak in Duitsland genoemd, de andere twee kwamen aan het licht na het afluisteren van een telefoon.

De wedstrijden zijn bij de KNVB bekend, zegt manager competitiezaken Gijs de Jong in VI. "We hebben de wedstrijden doorgespeeld aan de UEFA. Die hebben ze door hun 'betting fraude system' gehaald, maar niets kunnen ontdekken. We hebben de wedstrijden ook aan justitie overgedragen, daar zagen ze geen aanleiding voor verder onderzoek."

De schrijvers van het artikel in VI zetten grote vraagtekens bij het onderzoek naar matchfixing in Nederland, dat in opdracht van minister Edith Schippers is uitgevoerd en waarvan onlangs de resultaten werden bekendgemaakt. De onderzoekers trokken de conclusie dat het manipuleren van sportwedstrijden in Nederland weliswaar voorkomt, maar dan wel op beperkte schaal.

'Nietszeggend onderzoek'
Iwan van Duren en Tom Knipping van het voetbalweekblad stellen dat die conclusie 'wel heel kort door de bocht is'. Dat de onderzoekers Marjan Olfers en Toine Spapens 'erin zijn geslaagd om met geen enkel concreet voorbeeld te komen', doet de wenkbrauwen fronsen. "Het is bijna ongelooflijk dat de regering tonnen investeert in zo'n nietszeggend onderzoek."

Justitie in Duitsland ziet de Nederlander Rooie Paul als 'de spin in het web' van matchfixing in ons land. De Duitse Officier van Justitie Andreas Bachmann stelt dat er op Nederlands grondgebied strafbare feiten zijn gepleegd en hoopt dat Rooie Paul kan worden uitgeleverd aan Duitsland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen