Sport6 feb '12 06:36

Hoe voorkom je schaatsblessures?

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nu het ijs er aardig bij ligt, binden de liefhebbers weer massaal hun schaatsen onder. En dan kun je op ongelukken wachten. Maar hoe kun je dat nou voorkomen?

U bent misschien wel één van die Nederlanders die nog niet het ijs op is geweest. En u wilt wel maar u durft misschien niet goed. Dan heeft Cees Meijer van stichting Consument en Veiligheid wel een paar nuttige tips. Bijvoorbeeld hoe je goed ijs herkent.

"Dat is altijd heel erg lastig natuurlijk. Want je moet weten hoe dik het is. Dus neem contact op met een ijsvereniging als je bijvoorbeeld een tocht wil maken. Zij weten vaak waar die tochten zijn. Of de KNSB natuurlijk", zegt Meijer.

Scherpe schaatsen
Dan heb je dus goed ijs gevonden. Maar dan moet je ook zorgen dat je schaatsen in goede vorm zijn. "Je moet in ieder geval geen botte schaatsen hebben. Je moet dus echt even langs de schaatswinkel gaan om ze goed scherp te maken. Want juist door botte schaatsen kun je lelijk onderuit gaan."

Hoe moet je vallen?
Nu heb je dus je schaatsen ondergebonden en je staat op het ijs. Zijn er dan nog speciale manieren hoe je moet vallen als je je evenwicht verliest?  Het beste is eigenlijk net zoals met skaten. Daar vinden de meeste mensen het door eigen ervaring wel juist om polsbescherming te dragen. De meeste letsels zijn polsbreuken. Dus draag gewoon polsbeschermers. Dat kun je ook gewoon in een speciaalzaak halen. Dat zorgt in er ieder geval voor dat je de val kunt blokkeren."

Help: een wak
Maar wat moet je nou zls je in een wak valt. Meijer: "Als er sneeuw op het ijs ligt, moet je in ieder geval altijd naar een lichte plek zwemmen. Ligt er geen sneeuw op dan moet je naar een donkere plek zwemmen, als je dat ook kunt zien. Het beste is eigenlijk als je een veiligheidssetje meeneemt. Die wegen zo’n 120 gram en kun je kopen bij een schaatsspeciaalzaak. Daar zit een priem en een koordje in."

Hoe kom je uit het wak
Je bent dus in het water terecht gekomen. Maar hoe kom je er dan het beste uit? "Daar verschillen de meningen over", zegt Meijer. "Het belangrijkste is dat je de goede plek weet te vinden zodat je er uit kunt komen. Als je zo’n koord en priem hebt, is het een stuk makkelijker om er uit te komen."

Gerelateerde artikelen