Sport4 nov '11 12:39Aangepast op 4 nov '11 13:45

Amsterdam krijgt EK Atletiek 2016

Auteur: BNR Webredactie

Move over Istanbul en Split: Amsterdam mag in 2016 de Europese kampioenschappen atletiek organiseren.

Dat is vrijdag besloten door de koepelorganisatie European Athletics in Helsinki.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland de EK atletiek in de buitenlucht binnenhaalt. Eerder vonden wel de Europese indoorkampioenschappen in Nederland plaats. Dat gebeurde in 1973 (Rotterdam) en 1989 (Den Haag).

De Nederlandse hoofdstad kreeg in een stemming de voorkeur boven het Turkse Istanbul en het Kroatische Split. De EK atletiek worden in het Olympisch Stadion afgewerkt.

Nederlandse delegatie blij
De Nederlandse delegatie reageerde triomfantelijk op het binnenhalen van de Europese kampioenschappen. "We wisten dat onze kansen goed lagen, maar hoe uiteindelijk wordt gestemd weet je nooit", zei vicevoorzitter John Bos van de Atletiekunie. "Ik denk dat we een goede boodschap hebben waar de atletieksport in Europa wat mee kan."

"We hebben veel nationale en internationale experts ingeschakeld en zijn duidelijk zichtbaar geweest tijdens belangrijke momenten. Dat heeft zich blijkbaar uitbetaald. We hadden geen idee hoe de lobby van de andere kandidaten was. We hebben ze dan ook geen moment onderschat", legde Bos verder uit.

Wethouder in de wolken
De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg was ook gelukkig met de uitkomst. "Fantastisch dat we dit evenement hebben binnengehaald. Dit betekent een belangrijke impuls voor top-en breedtesport in Amsterdam. Hiermee hebben we met het WK roeien in 2014 een tweetal mooie en grote topsportevenementen in de stad."

Gerelateerde artikelen