Sport20 aug '13 16:09

Kamermeerderheid wil onderzoek naar betaling voetbalmakelaars

Auteur: Pieter van den Akker

Een Kamermeerderheid wil onderzoeken of voetballers voortaan zelf de spelersmakelaar moeten betalen. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is het eens met de VVD en wil uitzoeken of het huidige systeem op de schop moet. Dat laat hij aan BNR weten.

Wat Van Dekken betreft is het antwoord op de vraag of de eredivisieclubs een punt hebben duidelijk. Hij laat weten voorstander te zijn van het idee van AZ, FC Utrecht, FC Groningen, Heracles en PEC Zwolle, die afgelopen weekend op BNR een vurig pleidooi hielden om voetballers de rekening van de makelaar te laten betalen. Ze vinden het 'te zot voor woorden' dat zij moeten opdraaien voor de kosten van 'de adviseur van de tegenpartij'.

Feyenoord-directeur Martin van Geel ging vervolgens nog een stapje verder met zijn oproep aan de politiek om in actie te komen.

WAADI
Om de wens van de clubs te laten uitkomen, is een aanpassing van de wet WAADI noodzakelijk. Alleen door in deze wet een uitzonderingspositie voor de sector betaald voetbal te creëren, kan er verandering komen in de huidige situatie, waarin de voetbalclubs voor de inspanningen van de makelaar betalen.

Jonge spelers
Net als VVD-Kamerlid Matthijs Huizing ('logisch dat de speler de dienstverlening zelf betaalt') vindt ook PvdA'er Van Dekken het belangrijk dat de betaling van spelersagenten onder de loep wordt genomen.

Hij ziet een groot bijkomend voordeel: "Ik ben blij dat er meer aandacht komt voor bescherming van jonge spelers. Punt is dat veel jonge spelers niet slagen als profvoetballer, met alle sociale gevolgen van dien."

Wat Van Dekken betreft moeten zorgvuldigheid en de positie van het kind hierbij voorop staan. "Ook daar moet steviger actie op komen", sluit hij af.

Kamervragen
VVD'er Huizing heeft Kamervragen aangekondigd. Hij wil snel om de tafel met de ministers Asscher van Sociale Zaken en Schippers van Sport. De VVD'er wil van de minister uitleg waarom de wet WAADI van toepassing is op het betaald voetbal in Nederland. De kans dat hier in zijn optiek een goede reden voor is die dat rechtvaardigt, acht hij klein.

Pro Agent, de belangenvereniging van spelersmakelaars, liet BNR weten dat het een goed idee zou kunnen zijn om spelers hun eigen makelaar te laten betalen. Directeur Roberto Branco Martins voegde daar aan toe: "Ik moet wel zeggen dat er tot in detail gesproken kan worden over hoe een dergelijke structuur er uit moet komen te zien."

Gerelateerde artikelen