Spelersvakbond: voetballer moet makelaar niet betalen
Voetballers laten opdraaien voor de kosten van spelersmakelaars is een slecht plan. Dat zegt voorzitter Danny Hesp van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) tegen BNR.
Hesp reageert hiermee op de eredivisieclubs die afgelopen weekend in BNR Sportzaken zeiden dat zij niet langer de rekening van de makelaar wensen te betalen. Het idee om voortaan de spelers hiervoor te laten opdraaien, werd vervolgens opgepakt door technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord, die 'Den Haag' opriep om in actie te komen.
Kamermeerderheid: onderzoek
Een Kamermeerderheid (PvdA en VVD) wil nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het systeem op de schop te nemen en of dat inderdaad gewenst is, zoals zij vermoeden.
"Eén van de redenen die als rechtvaardiging voor dit voorstel werd genoemd, was dat spelers niet op de hoogte zouden zijn van de hoogte van betaalde commissievergoedingen", verwijst Danny Hesp naar uitlatingen van VVD'er Matthijs Huizing. "Dit is feitelijk onjuist", zegt Hesp. "In elk spelerscontract wordt namelijk exact vermeld welke commissie er wordt betaald aan de agent. Bovendien kan de speler ook zelf bij de onderhandelingen aanwezig zijn."
Irritatie
Het lijkt er volgens Hesp op dat de hoogte van de commissies de bron van irritaties voor de clubs is. "Dit terwijl de hoogte van de commissie juist een resultaat is van onderhandelingen tussen club en agent. De club bepaalt dus zelf haar bovengrens en is daardoor zelf verantwoordelijk."
Hij ziet voor de voetballers geen voordelen van de situatie, die de clubs voor ogen hebben. Integendeel. "Misschien gaan spelers of zelfs ouders uit kostenoverwegingen zelf pionieren. En nemen zij dus geen begeleider omdat zij hem zelf moeten betalen, met alle gevolgen van dien. Misschien betekent de WAADI wel een bepaalde vorm van bescherming voor de speler."
Headhunters
Om de wens van de clubs te laten uitkomen, is een aanpassing van de wet WAADI ('een wet voor uitzendbemiddelingsbureaus waar spelersmakelaars wettelijk nog steeds worden ingeschaald') noodzakelijk. Alleen door hierin een uitzonderingspositie voor het betaald voetbal te creëren, kan er verandering komen. Hesp: "Het gebruik van headhunters, waar bedrijven flink voor betalen, is iets dat in de 'gewone maatschappij' niet alleen gebruikelijk, maar dus ook de verplichte gang van zaken is."
Hij gaat verder: "Een BVO (betaald voetbalclub, red.) zoekt toch ook gewoon een speler en laat een 'bemiddelaar' vervolgens de deal sluiten. Of de club schakelt een bemiddelaar in om tegen betaling een speler weg te brengen. Waarom zou er dan aangepaste wetgeving moeten komen voor BVO’s?"
Gewoon, gemiddeld salaris
Dan: "Men vergeet dat een prof een gewone werknemer is met heel vaak ook een gewoon, gemiddeld salaris. Wanneer je voor voetballers nu een uitzondering zou gaan maken, betekent dit dus dat zij ten opzichte van de niet voetballende werknemers nadrukkelijk gediscrimineerd worden. Immers, daar waar het voor niet voetballende werknemers gratis is en blijft, moet een voetballer zelf gaan betalen. Zelfs als hij in de eerste divisie bijvoorbeeld 1500 euro per maand verdient. Dit terwijl een manager in het bedrijfsleven die via een headhunter wordt geplaatst en het tienvoudige gaat verdienen, hiervoor niets hoeft te betalen."