Sport14 jul '14 11:11Aangepast op 14 jul '14 11:44

'Bescherm bewusteloze voetballers tegen zichzelf'

Auteur: Pieter van den Akker

In het profvoetbal moet voortaan bij alle wedstrijden een onafhankelijke arts aanwezig zijn. Als een voetballer bewusteloos raakt, moet hij worden onderzocht door die arts en niet door de clubarts. Dat vindt Theo van Seggelen, voorzitter van de internationale spelersvakbond FIFPro, die daarvoor een pleidooi houdt op BNR.

Van Seggelen zegt in gesprek met BNR's Paul van Liempt over de relatie tussen speler en clubarts: "Die is altijd heel goed, maar niet objectief. Die wil wellicht ook dat -ie doorspeelt."

Groggy
In de WK-finale zagen we, niet voor de eerste keer dit toernooi, dat een speler (de Duitser Kramer, red.) groggy op het veld lag. "We hebben gisteren ook weer gezien dat een speler een tik tegen z'n kop krijgt", weet ook Van Seggelen. "Als een voetballer bewusteloos is, kan je niet zomaar zeggen: even een spons in z'n nek, sta maar weer op en hij gaat weer verder spelen. Allerlei onderzoeken in Amerika hebben dat ook bewezen."

De voetbalvakbond wil spelers tegen zichzelf in bescherming nemen, aldus Van Seggelen. "Voor een speler is het heel moeilijk om te zeggen: ik stap van het veld. Die bescherming kan ook de masseur of de clubarts niet geven. Een onafhankelijke arts zou uiteindelijk een oordeel moeten geven of een speler wel of niet kan spelen."

Team benadeeld
Er zijn inmiddels al afspraken gemaakt tussen de FIFA en de spelersvakbond FIFPro maar er moet nog een hobbel worden genomen: "Het probleem is natuurlijk dat een arts dan ook een onderzoek moet doen. Dat duurt tien minuten. Dan krijg je het volgende probleem: een team wordt dan benadeeld. Bestaat er dan een mogelijkheid dat een andere speler het elftal gedurende die tien minuten kan completeren?"

Hoe dan ook:


Laat speler makelaar betalen

Van Seggelen ging in het gesprek ook in op het op BNR gelanceerde idee om voortaan spelers te laten opdraaien voor de kosten van spelersmakelaars. “Ik vind dat spelers veel meer verantwoordelijkheid moeten dragen bij de keuze voor tussenpersonen. Het feit dat de club bij wijze van spreken een miljoen commissie betaalt, betekent dat -ie zelf een miljoen minder krijgt."

Hij ziet geen enkele reden waarom tussenpersonen in het voetbal zoveel geld verdienen voor het tekenen van nieuwe contracten. "Ik ben van mening dat de rol van de makelaars veel beperkter is dan de makelaars zelf denken. Ik geloof niet dat spelers minder goed worden begeleid zonder makelaars."

Simpele oplossing voor lastig probleem
De rekening van tussenpersonen bij de speler neerleggen is volgens Van Seggelen een 'simpele oplossing voor een lastig probleem'. In Zuid-Amerika en Spanje betalen spelers al vanuit hun eigen salaris. Dat zou ik een goede ontwikkeling vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen