Sport10 jul '11 11:20

Zware etappe in Centraal Massief

Auteur: Marjan van den Berg

Acht beklimmingen krijgt het Tourpeloton zondag voor de kiezen, tijdens de negende etappe die voert door het Centraal Massief. Juanma Garate van de Rabobank-ploeg stapt af.

De etappe, over 208 kilometer tussen Issoire en Saint-Flour telt drie cols van de 2e categorie, drie van de 3e categorie en twee van de 4e categorie. De finish ligt op 882 meter hoogte in Saint-Flour, na een korte klim van ruim 1,5 kilometer. Alllemaal stuk voor stuk best te overzien, maar opgeteld een flinke aanslag op de benen van de renners. Ze zullen blij zijn met de rustdag van morgen: even de motor weer op gang brengen voor de zware Pyreneeënetappes die nog volgen. Hoe herstelt Gesink zich van de klap die hij zaterdag kreeg? Is Wout Poels voldoende genezen om aan te kunnen klampen bij de besten? Eerst de lastige etappe van vandaag maar even doorkomen, maandag is er tijd om de fysieke en mentale wonden te likken.
Johnny Hoogerland
De Noor Thor Hushovd behield zaterdag tijdens de eerste serieuze bergrit de gele leiderstrui. Johnny Hoogerland zal ongetwijfeld een poging doen de bolletjestrui te heroveren op de Amerikaan Tejay van Garderen. Het groen zit weer om de schouders van de Belg Philippe Gilbert.
Robert Gesink
Voor Robert Gesink, de leider in het jongerenklassement, zal het opnieuw een zware dag worden. De kopman van Rabobank heeft nog veel last van de gevolgen van een valpartij en verloor zaterdag ruim een minuut op zijn concurrenten.
Nog een tegenvaller voor Gesink is dat de Spaanse Raborenner Juanma Garate niet meer van start gaat in de negende etappe. Garate heeft te veel last van een armblessure die hij eerder bij een valpartij opliep. Hij gold als belangrijke steunpilaar voor Robert Gesink.
Op herhaling
Saint-Flour verwelkomde de Tourkaravaan eerder in 1999 en 2004. Het plaatsje met bijna zevenduizend inwoners kent een oud gedeelte dat zo'n honderd meter boven de rest van het dorp uit torent. De markante Cathédrale Saint-Pierre de Saint-Flour is in de verre omtrek te zien en zal ongetwijfeld een dankbare prooi zijn voor de 'heli-camera' van de Franse televisie. Tot die tijd houdt BNR.nl je van minuut tot minuut op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers.

Gerelateerde artikelen