Sport2 apr '14 14:27

'Cambuur had meer voor Lodeweges moeten doen'

Auteur: Pieter van den Akker

Cambuur Leeuwarden had meer moeten doen voor Dwight Lodeweges. Dat zegt voorzitter Gerard Marsman van Coaches Betaald Voetbal op BNR. Marsman reageert op het vertek van Lodeweges, die deze week opstapte omdat boze 'supporters' hem het werken onmogelijk hadden gemaakt. 

U moet de belangen van Lodeweges beschermen. Wat kunt u doen in zo'n situatie?
Gerard Marsman: "Helaas niet zo heel veel. We hebben natuurlijk contact gezocht en gekeken wat we daaraan kunnen doen. Het leed was eigenlijk al geschied. Opnieuw blijkt dat een kleine groep mensen in staat is om dit te bewerkstelligen, terwijl Cambuur en Lodeweges bezig waren aan een fantastisch huwelijk. Na zo'n jaar verdient dat eigenlijk alleen maar complimenten en een vertrek door de voordeur. In dit geval maakt een kleine groep, dat wil ik benadrukken, zogenaamde supporters dat onmogelijk. Dat is heel triest."

Had Cambuur meer voor z'n trainer moeten doen?
"Ehm, ja. Als je van tevoren weet wat er allemaal staat te gebeuren, dan neem je passende maatregelen. Ik heb begrepen dat er inderdaad wel 'rekening gehouden werd mét', maar niet in deze mate. Men had niet in de gaten dat deze groep zo verschrikkelijk agressief tekeer zou kunnen gaan. Maar goed, ik heb ook wel begrepen dat hij vrij snel is geholpen om uit de gevarenzone weg te komen. Voor de rest is er niet zo heel veel gebeurd, dus wat dat betreft denk ik dat het nog meevalt."

Heeft u gisteren voor het vertrek van Lodeweges nog contact met hem gehad?
"We hebben uitgebreid contact gehad toen hij 'bezig was' met Heerenveen. Vervolgens maak je een inschatting wat de overgang van Cambuur naar Heerenveen met zich mee zou kunnen brengen. Wij hebben gedacht: natuurlijk is er sprake van concurrentie, maar laten we hopen dat het gezonde en sportieve concurrentie is en niet meer dan dat. En we hoopten ook dat men daar niet vervelend over gaat doen, gezien hetgeen hij dit jaar met Cambuur heeft bewerkstelligd en daar zoveel krediet mee opgebouwd heeft. Blijkbaar is die inschatting van mij toch niet juist geweest en is een aantal mensen blijkbaar behoorlijk boos."

Wat kan de CBV doen tegen malloten die menen een trainer er uit te kunnen werken?
"We kunnen alleen proberen om onze leden zo goed mogelijk te steunen en voor de rest niets. Het gebeurt daar bij Cambuur. Die zullen ook in de gaten hebben gehad wat er allemaal speelt. Mensen daar zullen er ook naar gekeken hebben. Er is voortdurend sprake geweest van gezond en goed overleg tussen de club en de trainer, heb ik begrepen. Die zullen ook verrast geweest zijn door dit hele gebeuren. Ik heb niet de illusie dat we van tevoren beleid kunnen maken op wat een kleine groepering zomaar ineens gaat doen. We proberen onze leden zo goed mogelijk terzijde te staan op het moment dat er dingen gaan spelen."

Moeten coaches langer wachten met het bekendmaken van dit soort gevoelige transfers?
"Ja en nee. U weet, en de dag van vandaag leert dat wel weer, dat er dringend behoefte is aan nieuws in de wereld. Op het moment dat er vragen zijn, en die zijn er altijd, gaat men vragen stellen. Ik vind het ook wel eens lastig om te bepalen wat je wel en niet gaat zeggen. Het laatste wat je wil, is dat je gaat liegen. Dus naarmate het nieuws meer en meer bekend wordt, is er een moment dat je bepaalt dat je het niet meer tegen kan houden: 'Laten we dan zelf maar het initiatief nemen om het naar buiten te brengen'. Ik heb begrepen dat dat hier in ieder geval ook zo was. Men had liever gewacht tot het einde van het seizoen. Maar het is ook een utopie om te denken dat dat voor elkaar te krijgen is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen