Sport13 dec '12 18:29

'Financiële beleid Vitesse is niet eerlijk'

Auteur: Pieter van den Akker

Het financiële beleid dat Vitesse voert is oneerlijk. Dat zegt Feyenoord-directeur Eric Gudde op BNR. Hij vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

De eredivisie is bijna financieel gezond. Het afgelopen seizoen was het bedrijfsresultaat van alle clubs bij elkaar nog 15 miljoen euro negatief. Maar als je alle transfers meetelt, maakten de clubs voor het eerst in jaren weer winst.

Behalve Vitesse. Die club smeet met geld en maakte een schuld van 23 miljoen euro. Geld van sugardaddy Jordania. En dat financiële beleid van Vitesse is niet eerlijk, zegt Feyenoord-directeur Eric Gudde.

Oneerlijk
Terwijl alle clubs naar een gezonde bedrijfsvoering streven, is het volgens Gudde bij Vitesse 'eigenlijk twee keer niet eerlijk'. "In het verleden hebben ze via een fors crediteurenakkoord het hoofd ook al een keer boven water gehouden. Europees gezien valt de term Financial Fair Play al. Dus ik denk dat Vitesse een probleem gaat krijgen als de club zo 'doortrekt' en de Financial Fair Play-regels worden echt doorgetrokken, als men het lef daarvoor heeft."

Kampioen
Maar ondertussen bestaat wel de kans dat Vitesse kampioen wordt. "Dat zou kunnen", zegt ook Gudde. "Die spelregels Financial Fair Play gelden er met name voor dat je dan uitgesloten wordt van Europees voetbal. Ik denk dat de combinatie kampioen worden maar niet Europees spelen voor sponsors of investeerders, of wat het bij Vitesse ook is, wel een keer pijnlijk wordt."

Negatief bedrijfsresultaat
Donderdag werd bekend dat de eredivisieclubs afgelopen seizoen een negatief bedrijfsresultaat van 15,1 miljoen euro hebben geboekt. Dat is een verbetering van 57 procent vergeleken met het vorige voetbaljaar (35 miljoen euro).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen