Sport22 okt '13 14:00Aangepast op 22 okt '13 15:10

Jordania doet Vitesse van de hand

Auteur: BNR Webredactie

Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft zijn aandelen in de club verkocht. Dat meldt De Telegraaf op zijn website.

De Georgische investeerder werd in 2010 eigenaar van Vitesse. Jordania heeft zijn aandelen verkocht aan de Russische miljardair Alexander Tsjigirinski. Dat maakte de club uit Arnhem dinsdag bekend.

Tsjigirinski is een belangrijke financiële partner van Jordania en ondersteunde de Georgiër al vanaf het begin. De Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem blijft wel eigenaar van het prioriteitsaandeel. Daarin zijn bijzondere zeggenschapsrechten verbonden om de continuïteit en onafhankelijkheid van de eredivisionist uit Arnhem te waarborgen.

Jordania vindt dat Vitesse "noodzakelijke stappen heeft gezet voor een nog succesvollere toekomst''. "Ik voel dat dit het juiste moment is om de club aan Alexander over te dragen. Ik blijf altijd beschikbaar om Vitesse en Alexander in de toekomst te adviseren.''

Uitbouwen
Tsjigirinski roemt Jordania om de basis die hij bij Vitesse heeft gelegd. "Merab draagt een talentvolle selectie, een kwalitatief hoogwaardige technische staf, een topsportaccommodatie en een sterk senior management over. Op deze basis kunnen we Vitesse verder uitbouwen tot een bepalende speler in het Nederlands betaald voetbal.''

Algemeen directeur Joost de Wit kijkt uit naar de samenwerking met Tsjigirinski. "Zijn ambities komen overeen met die van onze supporters, sponsors, medewerkers en alle betrokkenen bij Vitesse'', meldt hij in het persbericht van de Arnhemse club.

Rol van betekenis
Onder Jordania stelde Vitesse zich ten doel om snel weer een rol van betekenis te spelen in de eredivisie. Dat had in 2013 zelfs tot de landstitel moeten leiden, maar het had weinig gescheeld of Vitesse was in het eerste jaar van Jordania in de nacompetitie tegen degradatie beland. De club, destijds getraind door de Spanjaard Albert Ferrer, eindigde echter als 15e, net genoeg om 'veilig' te zijn.

Een jaar later, nu onder John van den Brom, plaatste de ploeg zich voor het eerst sinds langs tijd weer voor Europees voetbal, terwijl Vitesse vorig seizoen zelfs lang meedeed om de bovenste plaatsen. De flink door huurlingen van Chelsea versterkte ploeg van trainer Fred Rutten kwam in het slot echter net tekort. Onder de huidige coach Peter Bosz draait Vitesse wederom bovenin mee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen