Sport6 mrt '13 16:58Aangepast op 6 mrt '13 18:50

Wat schieten we op met Boogerds biecht?

Auteur: Melvin Captein

Zorgt de dopingbiecht van Michael Boogerd voor verschoning of juist verdere besmetting van de wielersport? "Het is voor de generatie van nu goed dat de hoogste boom van toen zich heeft uitgesproken."

Boogerd bekende vandaag dat hij van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 epo, bloedtransfusies en cortisonen gebruikte. Marcel Wintels, directeur van de Nederlandse Wielerunie, laat op BNR weten blij te zijn met Boogerds biecht. "Ik denk dat het heel goed is dat hij het verhaal verteld heeft. We kunnen nu wel vaststellen, met alle andere verhalen, dat dopinggebruik in die periode gemeengoed was." Een strafmaat voor Boogerd laat Wintels over aan de dopingautoriteit.

Hoogste boom
Wielerjournalist Thijs Zonneveld vindt het belangrijk voor het Nederlandse wielrennen dat "de hoogste boom van de afgelopen 20 jaar" de lucht geklaard heeft. "Dit moest gebeuren voor de toekomst van het Nederlandse wielrennen. De sport sleept zich de laatste jaren van affaire naar affaire. Zolang dat gebeurt blijven de wielrenners van nu tegen problemen aanlopen. Zij hebben problemen met het vinden van sponsoren en het publiek weet niet of ze nog naar een sport in opspraak willen kijken."

Vreemdgaan
Andere succesvolle Nederlandse renners als Erik Dekker, Servais Knaven en Jeroen Blijlevens hebben zich nog niet uitgesproken. Of de beerput helemaal leeg is, durft Zonneveld niet te zeggen. "Dat is speculeren. Maar het is in ieder geval belangrijk dat er duidelijkheid komt over die generatie." De relatie die publiek en sponsoren momenteel met het wielrennen hebben is volgens Zonneveld vergelijkbaar met een man die is vreemdgegaan en doorwil met zijn vrouw. "Daar moet ook eerst de volledige waarheid boven tafel komen voor je door kunt."

Zweem van list en bedrog
Wintels is het met Zonneveld eens. "De sport en de huidige generatie is er mee geholpen als we het verleden achter ons kunnen laten. Zo lang de betrokkenen uit die tijd het eerlijke verhaal niet vertellen blijft er gezocht worden en blijft er een zweem van list en bedrog boven de sport hangen." De Wielerunie heeft in samenspraak met NOC*NSF een initiatief opgezet om die verschoning te bevorderen. "We hebben een onafhankelijke commissie ingesteld waar betrokkenen uit die en deze tijd in vetrouwelijkheid hun verhaal kunnen doen." Daarnaast is er vanuit de wielerploegen een initiatief opgezet waarbij werknemers gevraagd wordt eventuele dopingvergrijpen op te biechten. "Op die manier willen we geloofwaardig door met de sport en ligt de aandacht straks hopelijk weer op prestaties van de huidige generatie."

Straffen of niet?
Richard Plugge, algemeen directeur van het Blanco Pro Cycling Team - de voormalige Raboploeg - wist niets van het dopinggebruik van Boogerd. "Ik ben vorig jaar begonnen bij de Raboploeg. Voor die tijd heb ik dat als journalist ook nooit gehoord." Maar gezien de druk die de afgelopen weken opgebouwd werd, kon je al wel iets aan zien komen, zegt Plugge.

Plugge stelt dat het nu aan de dopingautoriteit is, om te kijken of Boogerd moet worden gestraft. De drie Nederlandse wielerploegen hebben al wel hun eigen maatregelen genomen. "Wij hebben gezamenlijk besloten onze mensen binnen de ploeg nog eens vragen te stellen of zij er in het verleden nog iets mee te maken hebben gehad. Als daar het antwoord ja op is, worden ze gestraft met een half jaar schorsing. Want wij vinden wel dat ze de sportregels dan hebben overtreden. Daar hoort dus ook een straf bij."

"Dat hebben we met de drie ploegen afgesproken en ook afgestemd met de dopingautoriteit en de KNWU. Dat is voor de mensen die werkzaam zijn bij ons. En wat er bij Michael Boogerd gebeurt, weet ik niet. Dat is aan de dopingautoriteit", aldus Plugge.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen