Sport5 mrt '13 16:22

Wanneer komen laatste zondaars met dopingbiecht?

Auteur: Pieter van den Akker

Waarom biechten die allerlaatste dopingzondaars in de wielersport hun verleden niet op? Misschien omdat er nog steeds veel gebeurt, maar vooral ook omdat er voor de toekomst nog het nodige op het spel staat.

Dan denk je wel drie keer na voordat je openheid van zaken geeft. Terecht, zeggen Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit, en sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake.

Boogerd in spagaat
Hoe lang het nog duurt voordat ook Michael Boogerd toegeeft doping te hebben gebruikt? "Dat is een vraag die heel Nederland zich stelt op dit moment", zegt Van den Wall Bake. "Het net lijkt zich te sluiten, maar hij zit natuurlijk in een waanzinnige spagaat. Enerzijds maakt 'ie zichzelf meer verdacht door te roepen 'ik zeg niks'. In de perceptie leidt dat tot het gevoel 'hij durft niets te zeggen, want dan is hij erbij'. Hij heeft al eens gezegd dat hij de Kop van Jut is als hij gaat praten. Niets zeggen is dus eigenlijk ook geen optie. Wel iets zeggen zou kunnen betekenen dat hij verbannen wordt uit de wielerwereld voor langere tijd. En dat is in de toekomst misschien toch zijn broodwinning."

"Waar ik veel moeite mee heb is dat het vooralsnog 'trial by media' is", reageert Olfers op de 'zaak-Boogerd'. "Op dit moment loopt er nog geen proces. Er wordt nu alleen maar druk op hem uitgevoerd om publiekelijk naar voren te komen en een statement af te leggen. Het gaat wel om zijn individuele belang ten opzichte van een bepaald maatschappelijk belang. Hij moet goed afwegen wat het nou eigenlijk betekent."

Gedrocht
Olfers weet niet of er in ons land een equivalent komt van het Amerikaanse USADA-rapport. "Er lopen nu twee dingen. Er is een commissie, waarin je je verhaal kunt doen in redelijke veiligheid. En aan de andere kant hebben we dat contract. Die staan eigenlijk in gespannen relatie tot elkaar. Dat contract heb ik een gedrocht genoemd. Waarom? Omdat het het doel niet haalt. Wat is het doel? Hetd oel is dat iedereen naar voren kan komen en kan vertellen wat hij al dan niet gedaan heeft."

Het contract waar Olfers op doelt is een initiatief geweest van de Nederlandse Wielerunie. Twee ploegen, Blanco (de vroegere Raboploeg) en Vacansoleil, hebben het contract getekend. Van den Wall Bake over het contract: "Het is vreemd dat dat een Nederlands initiatief moet zijn. Sport is grensoverschrijdend. En in de Nederlandse ploeg rijden buitenlandse renners en Nederlandse renners rijden in buitenlandse ploegen. Dus hoe mooi en lief dat initiatief van de KNWU ook is, het slaat eigenlijk nergens op."

Olfers vult aan: "Wielrennen stopt gewoon niet bij de landsgrenzen, zo simpel is het."

Verlicht regime
De clausule in het genoemde contract houdt in dat op werknemers van ploegen die toegeven dat ze voor 2008 te maken hebben gehad met doping een verlicht regime van toepassing is. "Een gedeeltelijk verlicht regime", zegt Olfers. "Als je doping hebt gebruikt, zou je in aanmerking kunnen komen voor een half jaar schorsing. Dat is natuurlijk best wel aantrekkelijk, wetende dat je anders twee jaar krijgt. Maar wat er verder nog meer in staat, is 'welke middelen waren dat dan?' en 'heeft u gehandeld?' Dan wordt het al lastiger, want handelen kan ook een strafrechtelijk vergrijp zijn. Dat betekent dus dat je helemaal niet in aanmerking komt voor zo'n verlicht regime en dat je je ook nog eens kwetsbaar maakt voor eventuele vervolging. Dan staat zo'n contract al heel snel in een ander perspectief."

Schoon schip
Volgens Van den Wall Bake kan de wielerwereld alleen schoon schip maken met een internationale aanpak. "Uiteindelijk is de UCI de hoogste baas. Die moet natuurlijk grensoverschrijdend denken. Zij kunnen niet alleen maar denken in landen. Als Nederland een voortrekkersrol wil vervullen, prima, maar ga dan in overleg met de UCI om te proberen hen zover te krijgen het beleid van de KNWU tot internationaal beleid te bestempelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen