Sport20 feb '13 21:04

Armstrong houdt kaken stijf op elkaar

Auteur: BNR Webredactie

De gevallen wielerheld Lance Armstrong gaat niet met het Amerikaanse antidopingbureau Usada meewerken. De Texaan had strafvermindering kunnen krijgen bij een volledige bekentenis over zijn dopingactiviteiten.

Die verklaring had hij onder ede moeten geven, maar Armstrong laat die mogelijkheid aan zich voorbijgaan.

Demoniseren
Volgens zijn advocaat Tim Herman wil de 41-jarige Armstrong, die na een grootschalig dopingonderzoek door het Usada onder meer zijn 7 tourtitels kwijt is en voor het leven is geschorst, alleen zijn zegje doen voor een internationaal tribunaal, dat speciaal voor de zaak opgericht moet worden. De oud-renner vindt dat het Usada er alleen op uit is om "willekeurige individuen te demoniseren''.

Gemiste kans
Armstrong bekende in januari in een tv-interview met Oprah Winfrey bijna zijn hele actieve carrière doping te hebben gebruikt. Usada-directeur Travis Tygart noemde de bekentenis toen een stap in de goede richting, maar volgens hem bleven veel vragen onbeantwoord. Hij bood Armstrong toen aan onder ede zijn verhaal te doen, maar zal het onderzoek dus zonder medewerking van de Amerikaan voort moeten zetten.

"We hebben hem meerdere kansen gegeven om ons te helpen in onze pogingen de wielersport schoon te krijgen. Vandaag hebben we vanuit de media begrepen dat hij ervoor kiest om deze mogelijkheid niet aan te pakken'', aldus het Usada in een verklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen