Sport7 okt '14 09:18

Sporters profiteren jaren later nog van doping

Auteur: Pieter van den Akker

Sporters die doping gebruiken profiteren daar jaren later nog van. Dus vaak ook nog ná hun schorsing. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Oslo.

Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, kijkt niet op van de bevindingen. “We hielden sowieso al langer rekening met een periode van een jaar of tien. Dit onderzoek zou uitwijzen dat het nog langer, zelfs tientallen jaren, kan duren. Dat is dan wel nieuw, maar het is eigenlijk alleen maar het laatste stukje van een heel lange periode.”

Betekent dit dat sporters eigenlijk niet langer geschorst zouden moeten worden?
“Dat denk ik niet. Op 1 januari aankomend jaar gaat de standaardstraf al van twee naar vier jaar. Dus in heel gevallen wordt er langer geschorst. Maar als je aan dit soort perioden denkt, zou het eigenlijk betekenen dat een eerste dopingovertreding al bijna levenslang is."
 

Bovendien gaat het maar om een soort middelen, zegt Ram. "Anabolen steroïden, niet om alle soorten doping."

Sporters die na hun schorsing een comeback maken, hebben toch nog de voordelen van doping, zo weten we nu. Dat kan toch niet?
"Dat is op zich zeer ongewenst. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar de keerzijde is dat iedereen - ook mensen die onbewust doping gebruikt hebben of mensen die op alle mogelijke manieren in die hoek terecht zijn gekomen - feitelijk hun sportcarrière na één fout al moeten beëindigen. Dat gaat mij te ver."

De sprinter Justin Gatlin (zie hierboven) was tot tweemaal toe geschorst wegens doping. Nu doet hij het heel goed en is hij zelfs genomineerd voor atleet van het jaar. Gaat dat niet een beetje ver?
“Daar heb ik uiteraard wel wat moeite mee. Dat zal duidelijk zijn. Het gaat inderdaad ook om twee keer, dat is toch een andere situatie. In het geval van anabolen denk ik dat een tweede straf gelijk maar levenslang zou moeten zijn. Bij één keer gaat het me te ver, maar bij twee keer kan ik er alle begrip voor opbrengen.”

Verwacht u dat dit onderzoek nog veel stof zal doen opwaaien?
“Dat verwacht ik niet. De discussie is al gevoerd toen de straf van twee naar vier jaar ging. Toen is er al veel aandacht aan besteed. Ook toen waren er al mensen die een langere straf bepleitten. Ik denk dat we nu maar eens ervaring op gaan moeten doen met die vier jaar. Zou er in de loop van de tijd nog meer bewijs komen, dan komt er een nieuwe discussie. Maar die wordt pas over vier of zes jaar gevoerd. Dan worden de regels weer aangepast.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen