Sport20 sep '13 07:49

Van Marwijk: Philip is iets afwachtender dan Frank

Auteur: BNR Webredactie

PSV-Ajax is de topper dit weekend in de eredivisie. De trainers Frank de Boer en Philip Cocu hebben veel gemeen, maar niet in alles, weet oud-bondscoach Bert van Marwijk.

PSV-Ajax is zondag de topper in de eredivisie. Alhoewel, topper? Ajax won met veel geluk in eigen huis van koploper PEC Zwolle en werd overklast door Barcelona.

En PSV heeft nu al zes wedstrijden op rij niet gewonnen. Toch spreekt PSV-Ajax natuurlijk tot de verbeelding. Sportredacteur Thomas Schuurman blikt vooruit met de man die de beide coaches, Philip Cocu en Frank de Boer, goed kent: Bert van Marwijk.

Opleiden, verkopen
We roepen al jaren dat de competitie in ons land steeds minder voorstelt. Dit jaar is dat niet anders. Zijn PSV en Ajax nog wel in staat te domineren met al die jonkies?

Bert van Marwijk vindt dat we niet zo moeten zeuren. "De beste manier is ze op te leiden, een paar jaar van ze te profiteren in je eerste elftal en ze dan goed te verkopen. Het kan niet anders in ons land, we zijn gedoemd om het zo te doen. Als jij spelers verkoopt voor 10-20 miljoen, en je zou het geld kunnen direct kunnen herinvesteren, krijg je nooit die kwaliteit spelers terug."

Een speler met een transferwaarde van 10 miljoen euro komt nu eenmaal niet in de Nederlandse competitie spelen, wil hij er maar mee zeggen. "Dus moet je daarna eigenlijk weer opnieuw beginnen. De kunst is om elke keer jeugdspelers klaar te stomen, die op dat moment gelijk kunnen instromen. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk. Anders moet je iemand uit de Nederlandse competitie kopen, maar die speler is ook niet gelijk op dat niveau."

Domineren
Van Marwijk kent zowel Cocu als De Boer goed. De Boer was twee jaar zijn assistent bij Oranje, Cocu zelfs vier jaar. De generatiegenoten lijken veel op elkaar, ze willen 'domineren', zoals we dat zo vaak horen. En ze zijn helder als dat niet lukt. De Boer bijvoorbeeld vorige week na het duel met PEC: "We hebben wel een stapje achteruit gedaan, maar we hopen zo snel mogelijk weer op het niveau te komen dat we graag willen zien. Daar werken we allemaal keihard aan."

Cocu is niet bepaald een spraakwaterval. Voor pers en publiek misschien niet altijd even handig, maar Cocu zegt gewoon in een paar woorden dat hij zich niet zo snel druk maakt. "Ik denk niet dat we ontevreden moeten zijn met een gelijkspel hier. En niet te veel terugkijken naar een aantal wedstrijden. Je zal er waarschijnlijk ook een aantal achter elkaar winnen waarschijnlijk. Soms heb je een serie dat je aanloopt tegen een serie gelijke spelen, maar het is niet anders."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen