Sport23 jan '13 13:17Aangepast op 26 jan '13 09:49

Dekker klant bij Spaanse spil in dopingnetwerk

Auteur: Fleur de Bruijn

The story continues: Thomas Dekker was in 2006, toen hij bij de Raboploeg reed, klant bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.

Dat zeggen verschillende bronnen tegen NRC Handelsblad.

Eufemiano Fuentes moet dit jaar voor de rechtbank in Spanje verschijnen. Voor Fuentes dreigt een celstraf van twee jaar. Hij wordt met vijf medeverdachten verantwoordelijk gehouden voor Operacion Puerto, het grootste dopingschandaal uit de Spaanse geschiedenis.

Volledige verklaring
Fuentes hanteerde een systeem van schuilnamen en nummers om de identiteit van zijn klanten geheim te houden, schrijft NRC Handelsblad.

Thomas Dekker ging volgens de bronnen schuil achter de naam Clasicomano Luigi. Dekker reageerde vanmorgen op zijn site met de verklaring dat hij tegenover de Dopingautoriteit een volledige bekentenis afleggen over zijn dopingverleden. "Ik heb ervoor gekozen alles wat ik weet te vertellen: namen, data en details.''

Trainingskamp
Het gesprek met het Nederlandse antidopingbureau zal volgens zijn management SEG binnen twee weken plaatsvinden. Dekker, die rijdt voor het Amerikaanse Garmin-Sharp, verblijft momenteel in Spanje voor een trainingskamp.

"Als lid van Team Garmin-Sharp met hun beleid en waarden, als Nederlandse wielrenner en lid van de Nederlandse wielerbond, als ex-dopingzondaar die twee jaar schorsing uitzat en als voorstander van een schone sport, maak ik bekend dat ik zal getuigen en de Dopingautoriteit alle hulp ga geven de wielersport verder op te schonen'', verklaart Dekker.

Massaal uit de dopingkast
In de schaduw van Lance Armstrong bekende Thomas Dekker zaterdag het gebruik van bloeddoping en epo. Dekker werd in 2009 betrapt bij een zogenoemde retro-controle. De positieve test op dynepo stamde uit 2007, in de tijd dat hij voor Rabobank reed. In NRC Handelsblad van zaterdag vertelde Dekker dat hij in die tijd met hulp van de medische staf van de bankploeg ook gebruik maakte van bloeddoping. Het was volgens Dekker in die tijd een 'way of life' voor veel van zijn ploeggenoten en collega's in de wielersport.

Door meerdere bronnen wordt gesteld dat al sinds de oprichting van de Rabobankploeg doping werd gebruikt. NRC Handelsblad doet die onthulling na gesprekken met tientallen betrokkenen, een van hen bleek oud-wielrenner Danny Nelissen. Hij kwam zaterdagavond met een verklaring over zijn dopinggebruik.

Een dag later bekende ook voormalig Rabo-renner Marc Lotz in het verleden doping te hebben gebruikt bij de Nederlandse ploeg.

Gerelateerde artikelen