Sport29 jul '12 16:36Aangepast op 30 jul '12 07:15

Vos pakt goud bij wegwedstrijd

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse wielrenster Marianne Vos heeft zondag bij de olympische wegwedstrijd de eerste Nederlandse gouden medaille gepakt.

In de wegrace was ze na 140 kilometer vlakbij Buckingham Palace de snelste van een groep van drie. De Britse Elizabeth Armitstead won zilver, de Russische Olga Zabelinskaya pakte brons.

Vos was de grote favoriete voor het goud. Voor de 25-jarige Brabantse is het na de overwinning op de baan (puntenkoers) vier jaar geleden in Peking de tweede gouden medaille.

Hier was het om te doen!
Jarenlang leefde Vos toe naar de olympische wegrace in Londen. "Hier was het om te doen. Nu is het nog gelukt ook!'', jubelde Vos nadat ze het goud had veroverd. "Hier heb ik zo lang naar toe geleefd.''

De voorbereiding van Vos op de Olympische Spelen verliep vanwege een gebroken sleutelbeen, eind mei opgelopen, niet zonder problemen. "Het ging niet helemaal vlekkeloos. Vandaag was het moment daar, dan moet het ook gebeuren.''

Aanval
De Nederlandse vrouwen zochten zondag vanaf het begin de aanval. Met name Ellen van Dijk probeerde meerdere malen weg te komen, maar ook Loes Gunnewijk en Annemiek van Vleuten deden pogingen om de concurrentie al vroeg in de wedstrijd uit te putten. De vrouwen reden vrijwel voortdurend in de regen.

Kopgroep
Uiteindelijk slaagde Vos zelf er zo'n 40 kilometer voor de streep in de beslissende slag te forceren. Onder anderen de Duitse en Amerikaanse vrouwen maakten nog jacht op Vos, Armitstead en Zabelinskaya maar de drie bleven vooruit. Vos was duidelijk de sterkste van het trio. Het zilver van Armitstead is de eerste Britse medaille tijdens deze Spelen in eigen land.

Koningin
Koningin Beatrix heeft wielrenster Marianne Vos een felicitatietelegram gestuurd. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst zondag weten.

Wat er precies staat in het telegram, is niet bekendgemaakt.

Drie keer goud
Met deze plak heeft Vos Nederland voor de de derde keer de gouden medaille bezorgd bij de olympische wegwedstrijd. De renster trad in de voetsporen van Leontien van Moorsel en Monique Knol.

Knol won het goud in 1988, Van Moorsel in 2000. Van Moorsel won in Sydney toentertijd ook de titel in de tijdrit op de weg. Vier jaar later in Athene prolongeerde ze haar olympische titel op de tijdrit. Vos start in Londen woensdag ook op de tijdrit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen