Sport22 aug '12 11:44Aangepast op 22 aug '12 14:47

Vuelta in 2015 vijf dagen in Nederland

Auteur: Arjan Meesterburrie

De eerste etappe is Emmen-Emmen en de vijfde etappe finisht in Breda. Dit lijkt het parcours van de Eneco Tour, maar het gaat toch echt om de Ronde van Spanje in 2015.

De eerste vijf etappes van de Vuelta van 2015 zullen in Nederland worden verreden, zo laat organisator Jos Vaessen weten vanuit Spanje. "Het is goed voor de middenstand, het is goed voor de horeca, het is goed voor de hotels en het is goed voor het toerisme."

Vaessen zegt op BNR dat de Vuelta van 2009 in Nederland een spin-off heeft gehad van 9,2 miljoen euro.

Start bij FC Emmen
De Vuelta begint over 3 jaar op een zaterdag met een ploegentijdrit over 31 kilometer, met start in het voetbalstadion van FC Emmen en aankomst op het plein voor hetzelfde stadion.

De vijfde en laatste etappe op Nederlands grondgebied zal op woensdag eindigen in Breda. Daarna vertrekt het peloton waarschijnlijk vanaf vliegveld Eindhoven in de loop van de avond naar Spanje.

Veel enthousiaste provincies
In 2009 vonden onder leiding van Vaessen ook al vier ritten van de Vuelta plaats in Nederland. "Dat was destijds een mooi succes'', laat hij weten. "De belangstelling van de provincies voor een nieuwe rol in de Vuelta van 2015 was daardoor nu ook groot.

Naast Drenthe hebben ook Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Zeeland interesse getoond. Om daaraan tegemoet te kunnen komen, heb ik om 5 koersdagen in Nederland gevraagd bij de directie van de Vuelta. Daarover is nu een akkoord bereikt.''

Bergritten of weilanden?
Vlakke etappes in Drenthe, Friesland en Brabant zien er natuurlijk veel minder spectaculair uit dan de prachtige bergritten die we deze weken op TV krijgen voorgeschoteld. Maar dat is geen probleem, zegt Vaessen op BNR:

"De Vuelta gaat na Nederland natuurlijk nog twee weken naar Spanje en daar hebben ze nog bergen genoeg. Je kunt de jongens ook niet elke dag de bergen opsturen, want dat houden ze niet vol. De afwisseling is natuurlijk waar het om gaat."

Miljoenenbudget
Vaessen werkt met een budget van 3,5 tot 4,5 miljoen euro. "Het kost tussen 2 en 3 miljoen om het hele circus naar Nederland te vervoeren en aan organisatiekosten komt daar nog eens 1,5 miljoen bij'', gaf Vaessen aan. "Eind november, tijdens onze officiële perspresentatie, maken we alle details bekend, ook van de deelnemende steden.''

In het etappeschema voor 2015 zouden naast Emmen en Breda onder meer ook Sneek, Leeuwarden, Dokkum, Zwolle, Vlissingen en/of Den Bosch opgenomen kunnen worden. "Ook Enschede heeft vanmorgen nog gebeld'', zo laat de enthousiaste Vaessen weten aan BNR's Mark Beekhuis.

Gerelateerde artikelen