Sport26 sep '12 12:37

Reis door Amsterdam met sporen van Ajax

Auteur: Anne-Greet Haars

Wie een boek over een voetbalclub leest, krijgt al snel te maken met verhalen over titels, trofeeën en beroemde spelers. Journalist en voetbalschrijver Menno Pot besloot het anders aan te pakken.

Over zijn favoriete club schreef hij het boek 'Sporen van Ajax'. Het boek begint met kritiek op de ‘Ajax Experience’ op het Rembrandtplein. “Als een museum experience gaat heten, dan weet je eigenlijk wel genoeg. Dan wordt het lawaaierig en luidruchtig", vertelt Menno Pot woensdagochtend op BNR.

"Als je op gemak wilt rondlopen en iets wilt lezen over de geschiedenis van de club, is het eigenlijk geen plek waar je naartoe wilt. Dat zegt veel over hoe Ajax zijn eigen historie wegzet."

Terugdraaien
Pot vindt het dan ook een ongelukkig initiatief. "Ik hoop dat het teruggedraaid kan worden. Ajax had een museum bij de Arena. Dat kon je bekijken door een tour door het stadion te maken. Daar was een fatsoenlijk overzicht van de clubhistorie te zien.”

De Dam
Het boek is eigenlijk een Ajax-stadsgids compleet met plattegronden. Pot schrijft over het allereerste begin van de club: 18 maart 1900. Een dag die de meeste Ajacieden kennen, maar bijna niemand weet dat dit in een bovenzaal op de Dam gebeurde. “Daar is de club opgericht en dat realiseren maar weinig mensen zich. Ik wilde dus niet uitgaan van de oprichtingsdatum, maar wilde naar de plek gaan. Wat is er daar te zien? Hoe ziet het er nu uit? En wat heeft daar plaatsgevonden?”

“Bijna alle pleinen in Amsterdam hebben hun eigen Ajax-historie. Het Leidseplein en Museumplein met de huldigingen en de supportersbijeenkomsten op het Rembrandtplein. En op de Dam bijna niet.”

Stadsderby's
In het boek worden ook mooie stadsderby’s beschreven tussen Ajax en DWS, de Volewijckers en AFC. “Die clubs hebben nog wel een amateurtak die actief is, maar hebben op oude terreinen betaald voetbal tegen Ajax gespeeld. Bij AFC is Rinus Michels nog trainer geweest. Daar werd een soort Amsterdam Tournament van de jaren '20 gespeeld. Die verhalen zijn niet meer zichtbaar, maar hopelijk wel worden als je ze mooi vertelt.”

Beter zichtbaar
Pot weet zeker dat Ajax tjokvol zit met mensen die vinden dat de geschiedenis van Ajax beter zichtbaar moet worden. “De juiste vorm is nog niet gevonden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen