Sport12 mei '14 16:18

Aston Villa op zoek naar rijke oliesjeik

Auteur: Pieter van den Akker

De Engelse club Aston Villa staat in de verkoop, maar hoe verkoop je nu een voetbalclub? De huidige eigenaar wil er vanaf en zegt dat het tijd is voor nieuw leiderschap. Zakenbank Merril Lynch is aangetrokken om de verkoop te begeleiden.

Wie Aston Villa zegt, zegt Villa Park, het voetbalstadion in Birmingham waar de club is gehuisvest. Het is een club met twee Nederlanders: Leandro Bacuna en Ron Vlaar, die in de Engelse pers vertelt waarom hij er zo graag voetbalt. "Kijk om je heen: het is een prachtig stadion. Ik kijk altijd uit naar thuiswedstrijden met onze supporters."

'Rare Arabier'
Een mooie club dus, maar is het ook een makkelijk te verkopen club? De laatste keer dat Villa zich de beste van de Premier League mocht noemen was in 1981. Maar dat maakt volgens John van Zweden niks uit. "Als je een rare Arabier krijgt, interesseert dat die gasten niet. Die willen gewoon een voetbalclub. Ik denk niet dat ze kijken naar wanneer ze voor het laatst een landstitel hebben gehaald. Als dat vorig jaar geweest zou zijn, zou die club een heel stuk meer waard zijn."

Van Zweden kan meepraten over het kopen van een club. De Hagenaar stopte 50 duizend pond in het bijna failliet Swansea City, een belang dat inmiddels miljoenen waard is. Hij denkt dat Aston Villa wel te verkopen valt. "Het is een heel simpel verhaal: voor alles is een koper."

200-300 miljoen geïnvesteerd
Niet veel eigenaren kunnen zeggen dat ze zo'n rendement maken als Van Zweden. Ook de eigenaar van Aston Villa niet. "Die man heeft de club ooit eens overgenomen voor 60 miljoen. Hij heeft er geloof ik 200 of 300 miljoen in geïnvesteerd. Acht jaar later gaat 'ie de club weer verkopen, maar dat krijgt 'ie er van z'n levensdagen niet meer voor terug. Ze staan in het krijt bij de bank. Daar wordt naar gekeken. Aston Villa heeft het kapitaal niet echt op het veld staan ook. Er lopen niet echt spelers van wie je zegt: die zijn heel veel geld waard."

Verkopen kan wel, maar het best verkoop je juist als je dat helemaal niet wil. Van Zweden: "Als je een club wil verkopen, is dat moeilijker dan wanneer iemand een club van je wil kopen, terwijl 'ie eigenlijk niet te koop is."

Hobby
Aston Villa zal dus wel van eigenaar wisselen, als is het de vraag of de eigenaar er nog een beetje op gaat verdienen. Swansea City blijft de komende tijd nog bij Van Zweden en zijn mede-eigenaren. Daar hoeft geen rijke oliesjeik langs te komen. "Wij willen die club niet kwijt. We hebben het mooiste leven dat er is. Dat is gewoon zo. We werken nog met z'n vijven, de club is gewoon een hobby van ons, die eerder geld kost dan geld oplevert, maar het succes waard is."

Misschien dat een beetje supporter zijn van een club dan de sleutel is tot een succesvolle koop en verkoop van een voetbalclub.

Gerelateerde artikelen