Sport30 jan '13 14:50

'Qatargate' breidt zich uit naar Sarkozy

Auteur: Anne-Greet Haars

De bemoeienis van toenmalig president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar is doorslaggevend geweest. Dat schrijft het weekblad France Football.

Nicolas Sarkozy. EPA
Nicolas Sarkozy. EPA

Met het in dikke letters geschreven 'Qatargate' op de voorkant, lanceert het blad een dossier van 16 pagina's over hoe Qatar door middel van corruptie en vriendjespolitiek de organisatie van het WK naar zich heeft toegetrokken. Qatar versloeg kandidaat-organisatoren Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Australië.

Zo heeft volgens het blad in november 2010 een geheime lunch plaatsgevonden tussen Sarkozy, UEFA-baas Michel Platini en een Qatarese prins waarbij er allerlei afspraken zouden zijn gemaakt die voor alle drie voordelig waren.

FIFA
Ook wordt de internationale voetbalbond FIFA in een kwaad daglicht gezet. Volgens de oud-directeur van de FIFA, Guido Tognoni, zouden veschillende leden van de bond hebben samengespannen om het WK in Qatar te krijgen. Tognoni spreekt van een corruptiecultuur.

In mei 2011 kwam er al e-mailverkeer naar buiten waaruit  bleek dat het - inmiddels geschorste - FIFA-lid Mohammed Bin Hammam het WK zou hebben gekocht voor Qatar.

Reactie Platini
In een reactie laat Platini weten het hele dossier 'ongeloofwaardig en leugenachtig' te vinden. Volgens hem staat het vol met 'leugens en pure speculatie'. Hij overweegt naar de rechter te stappen om iedereen aan te klagen die zijn integriteit in twijfel trekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen