Sport4 nov '13 09:22

In het moderne tennis hebben de oudjes de toekomst

Auteur: Thomas Schuurman

In Londen beginnen vandaag de ATP Finals: de beste acht tennissers van de wereld sluiten het jaar af. Bij die acht zitten twee dertigers, Roger Federer en David Ferrer. In het moderne tennis worden de topspelers steeds ouder.

Onlangs verloor Nederlands beste tennisser Robin Haase in de finale van Wenen van de 35-jarige Tommy Haas. Haas is met 35 jaar de oudste speler in de top-100 van de afgelopen week. De Duitser is in die top-100 zeker niet de enige dertiger. Er staan er maar liefst 29 in. Oud-tennisser Raemon Sluiter verbaast dat niet. “Met een lichaam van 17 of 18 jaar en de mentale baggage van 17 of 18 jaar, red je het gewoon niet op het moment.

Sluiter zelf stopte op zijn 32 met tennissen. Hij weet waarom de oudjes de jonkies van de baan meppen. "Nu zijn het zulke volwaardige atleten die supersterk zijn en het ook nog eens lang volhouden. Iedereen is dag in dag uit ook heel erg bewust met zijn lichaam bezig. Iets wat twintig jaar geleden ook gewoon nog anders lag. Je redt het dus simpelweg niet meer als je daarin niet uitontwikkeld bent. Dat is eigenlijk het grootste verschil ten opzichte van een jaar of twintig geleden."

Boris Becker won in 1985 op 17-jarige leeftijd Wimbledon. In de top-100 is de 20-jarige Tsjech Vesely op dit moment de jongste speler. De gemiddelde leeftijd op de lijst is 27,5 jaar.

Voeding en verzorging
Voeding en verzorging. Daar draait het om. Een Grand Slam win je echt niet meer op hamburgers en pizza’s. "Ik denk niet meer dat het gaat gebeuren. Het is wel eens gebeurd. Agassi heeft het volgens mij gedaan in het begin van zijn carrière. En ook Roger Federer speelde aan het begin van zijn carrière eigenlijk alleen op zijn talent. Hij was er ook totaal nog niet mee bezig. En ook bij hem heeft er een omslag plaatsgevonden. Want als je lang mee wil, moet je gewoon zorgen dat je al die facetten goed leert.”

Maar het gaat niet alleen om voeding en verzorging. De oudere tennissers zijn ook mentaal een stuk sterker. "Ze hebben al ATP-titels gehaald en weten wat er voor nodig is. Ze zullen niet zo snel in paniek raken op het moment dat je even twee weken achter elkaar de eerste ronde verliest. En zoiets kan makkelijk gebeuren in het tennis, omdat de concurrentiestrijd zo hevig is. Als je uit het juniorencircuit komt en je bent een goede junior geweest en je hebt daarin heel veel wedstrijden gewonnen en je komt ineens in het seniorencircuit en je verliest ineens vijf keer achter elkaar de eerste ronde dan is het wel even een aanslag op je mentale staat."

Maandag beginnen de ATP Finals met dezelfde namen als de afgelopen jaren. Titelverdediger Djokovic, Nadal, Murray, Federer. Ze zijn er weer bij. De jeugd heeft de toekomst, maar de oudjes hebben het voor het zeggen.

Gerelateerde artikelen