Sport25 jan '13 16:28Aangepast op 25 jan '13 17:29

EK 2020 in 13 landen

Auteur: Pieter van den Akker

Het gerucht was er al een tijdje en nu is het definitief. Het EK voetbal van 2020 wordt in maar liefst 13 verschillende landen gehouden. Dat heeft de UEFA vrijdag gemeld.

Er geldt een maximum van één speelstad per land. Ook zullen beide halve finales en de finale in hetzelfde stadion worden gespeeld. In dat stadion zullen geen groepswedstrijden worden gehouden.

'Niet in Nederland'
De kans lijkt klein dat die duels in Nederland worden georganiseerd, aangezien de UEFA die wedstrijden in een stadion met een capaciteit van minstens 70.000 toeschouwers wil houden. Nederland heeft niet zulke grote stadions.

Geïnteresseerde bonden kunnen zich in de loop van dit jaar melden.

Heuglijke gebeurtenis
In november vorig jaar onthulde Theo Zwanziger, lid van het dagelijks bestuur van de UEFA, in de Duitse krant Bild al de details van het plan van Platini. De Franse voorzitter lanceerde zijn voorstel eerder dat jaar bij het EK in Polen en Oekraïne. Hij wil van het 60-jarige bestaan van het EK in 2020 een heuglijke gebeurtenis maken.

Geïnteresseerde bonden kunnen zich tot september dit jaar melden. De KNVB had al in een eerder stadium aangegeven interesse te hebben. Amsterdam (ArenA) en Rotterdam (een nog nieuw te bouwen stadion) zijn twee mogelijke speelsteden.

Twee 'thuiswedstrijden'
Alle landen, dus ook die van organiserende bonden, zullen voor het EK kwalificatiewedstrijden moeten spelen. Een land dat zich plaatst, krijgt de garantie op twee 'thuiswedstrijden' op het eindtoernooi. Dat voordeel is niet meer van toepassing in de knock-outfase. De UEFA maakt in september 2014 de speelsteden bekend.

Gerelateerde artikelen