Sport21 mrt '13 13:10

Ritsma wil NK Allround in Olympisch Stadion

Auteur: Melvin Captein

Geen Thialf, maar het Olympisch Stadion in Amsterdam zou volgend jaar het decor moeten zijn van het NK Allround. Veelvoudig Europees- en wereldkampioen Rintje Ritsma is één van de mensen achter dit idee.

Volgens 'de Beer van Lemmer' is het tijd voor wat vernieuwing in de schaatssport. "Dit idee ligt al een tijdje in de ijskast. Met de Olympische Spelen van volgend jaar op komst zou het natuurlijk fantastisch zijn als je een maand lang ijs zou kunnen hebben in het Olympisch Stadion. We zetten in op een periode van 8 februari tot 10 maart."

Open voor publiek
De beoogde nieuwe locatie is volgens Ritsma een perfect podium voor het evenement. "Als je de beelden bekijkt van het oude Thialf, dan waren er tijden dat er 50-, 60- tot 100.000 mensen op de tribune zaten. Daar komen we in het Olympisch Stadion natuurlijk niet aan, wel kunnen we aanmerkelijk meer publiek huisvesten dan in Thialf." De ijsbaan zal, afgezien van de wedstrijddagen, ook gewoon open zijn voor publiek, zo stelt Ritsma zich voor.

Verantwoord ondernemen
Het NK is een geschikt evenement voor een dergelijke proef. "Met een EK of WK heb je te maken met een internationale schaatsunie. Die gaan zo'n evenement niet op een tijdelijke baan toelaten."  De financiering is nog niet rond, maar het is geen onhaalbare kaart, meent de winnaar van twee zilveren en vier bronzen olympische medailles. "Er zijn veel partijen erg positief, waaronder NOC*NSF en de KNSB. Met hen aan boord is het project zeker haalbaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen