Sport6 mrt '13 13:51Aangepast op 6 mrt '13 19:03

Na Boogerd richt wielerpers zijn pijlen op Dekker

Auteur: Harmen Simon Teunis

De sportpers richt zijn pijlen na de dopingbekentenis van Michael Boogerd op Erik Dekker. Dekker is woensdagmiddag in San Vincenzo als ploegleider van de Blanco Pro Cyclingploeg bij de 48ste editie van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Dekker werd al vaker in verband gebracht met doping. Volgens Volkskrant-journalist Mark Misérus wordt het wel steeds moeilijker voor Dekker om zijn mond te houden. "Al is het maar omdat Michael Boogerd nu heeft bekend. Dit zijn toch de grote twee geweest", zegt hij op BNR.

Daarom is het niet gek dat de pers zich nu vol op Dekker stort, stelt hij. "Want nu Boogerd heeft bekend, is hij weer minder interessant geworden. Daardoor verplaatst het hele circus zich waarschijnlijk naar Erik Dekker."

Toch kan het zo maar zijn dat Dekker in ieder geval tot 1 april zijn kaken stijf op elkaar houdt. Dat komt volgens Misérus omdat de drie Nederlandse ploegen hebben afgesproken dat ze gaan onderzoeken bij hun renners en werknemers of zij in aanraking met doping zijn geweest, of ze het hebben gebruikt of dat ze het van anderen weten. "Dekker en zijn ploeggenoten kunnen dus zeggen dat zij niets vertellen tot 1 april, omdat ze eerst het onderzoek willen afwachten."

Misérus weet niet of Dekker en zijn ploeggenoten de vragenlijst al hebben ingevuld. "Maar ik weet wel dat het niet al te makkelijk gaat bij sommige mensen. Wie dat zijn willen ze niet kwijt. Maar Dekker zou er één van kunnen zijn. Hij heeft natuurlijk wel gefietst in een tijd waarin er volop EPO werd gebruikt."

WK Verona
Hij haalt een incident aan uit 1999. "Bij het WK in Verona had hij een te hoge hematocrietwaarde, wat er volgens velen toen op duidde dat hij EPO had genomen."

Rabobank stelde daarop een commissie samen die het geval onderzocht en naar buiten kwam met een verklaring waarin stond dat het stuwbandje bij de dopingcontrole te strak om zijn arm had gezeten. "Dat zou dat te hoge hematocrietwaarde kunnen verklaren. Of dat waar is of niet: dat was eigenlijk de enige keer dat hij in verband is gebracht met mogelijk dopinggebruik."

Misérus heeft Dekker woensdag nog niet gesproken omdat hij tijdens zijn gesprek op BNR nog onderweg was naar de etappe. “De etappe begint om kwart voor drie. Voor die tijd hopen we hem te spreken. Ik zal zeker niet de enige zijn."

'Niet goed genoeg'
De bekentenis van Boogerd hoort volgens Misérus bij het bekende verhaal. "Zeker als je het vergelijkt met eerdere bekentenissen die we al gehoord hebben van Danny Nelissen. Het is echt een generatiegenoot van hem, maar Thomas Dekker ook bijvoorbeeld. EPO, bloedtransfusies en cortisonen zijn de middelen die dan opduiken. Het verhaal ook van een renner die getalenteerd was en een ontzettende premie-ijver had. Maar daarmee redde hij het kennelijk niet in 1997. Het is het klassieke verhaal van een renner die veel kon, maar niet goed genoeg was om dat allemaal aan te kunnen. Zoals er zoveel waren in die EPO-tijd.”

Aandacht voor Dekker is logisch
Richard Plugge, algemeen directeur van het Blanco Pro Cycling Team, snapt de aandacht voor Dekker wel. "Alle ogen zijn op de generatie van Boogerd gericht. En daar is Erik Dekker ook onderdeel van. Alleen moeten we er wel altijd van uit gaan dat er bewijs of een bekentenis moet zijn, voor je kunt zeggen dat iemand iets moet gaan bekennen."

Plugge is wel helemaal klaar met alle anonieme biechten. "Iedereen wijst en roept. We hebben veel anonieme mensen gezien die wijzen. Maar daar hebben we niet zoveel aan. Als je iets weet; stap naar voren en noem je naam en zeg wat je weet. Als je iets te melden hebt, ga naar de dopingautoriteit en kom met bewijzen. Anders moet je je mond houden, zeker in de pers. Want het is continu een hoop gedoe."

Schonere sport?
In een reactie op de bekentenis van Boogerd zei Wout Poels, renner bij Vacansoleil-DCM, dat hij blij is niet van de Boogerd-generatie te zijn. Maar ondanks dat er veel jongere renners zijn die zeggen dat het er schoner aan toe gaat, is Misérus voorzichtig om alle optimistische verhalen te geloven. "Ze zeggen dat het er schoner aan toe gaat en dat systemen zoals bij US Postal niet meer waar kunnen zijn. Maar je moet je voorstellen dat ze een aantal jaar geleden al zeiden dat het veel schoner is. Dat was al zo na het Spaanse dopingschandaal in 2006."

En sindsdien zijn er nog veel meer onderzoeken geweest. "En steeds was de reactie; het is nu veel schoner. Dat heeft zich eigenlijk niet bewezen. Ik ben er dus heel voorzichtig mee, om aan te nemen dat het echt is verbeterd. Ik hoor ook nog een hoop verhalen dat er nog veel dingen mogelijk zijn in deze sport en dat er nog steeds wordt gebruikt. Er worden ook nog steeds renners positief bevonden."

Boogerd mogelijk uit wieleruitslagen geschrapt
Volgens Herman Ram, van de dopingautoriteit, kan de bekentenis van Boogerd meerdere gevolgen hebben, dus ook het schrappen van de naam Boogerd uit eerdere wieleruitslagen. Ram stelt dat er overleg komt met de internationale wielerfederatie over welke procedure er nu gevolgd moet worden. En dat allemaal nadat Boogerd toegaf 10 jaar lang doping te hebben gebruikt: EPO, cortisonen en bloedtransfusies.

Sportpresentator Mart Smeets noemt het op BNR opvallend dat Michael Boogerd zo lang gewacht heeft met zijn bekentenis. "Hoelang kan je met een onzuiver geweten rondlopen? Dat was mijn vraag maar steeds: wat is er wat hem weerhoudt?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen