Sport23 jan '13 15:12

NK marathon vrijdag op Veluwemeer

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs wordt vrijdag op het Veluwemeer bij Elburg gehouden.

Dit liet de organisatie van de Veluwemeertocht weten. Woensdag bleek uit inspectie dat het ijs dik genoeg is. In combinatie met de weersverwachtingen was dit genoeg om groen licht te geven.

"Het ijs voldoet overal aan de vereiste dikte van 12 centimeter", vertelt bestuurslid Gerard van der Heide. "In totaal leggen de schaatsers straks 20 rondjes van elk 5 kilometer af.'' De veteranen komen, om 8.00 uur, als eersten aan de start. De A-rijders beginnen om 13.30 uur. De organisatie neemt woensdagavond een beslissing of de toertocht voor recreanten een dag later ook kan doorgaan.

Primeur
De wedstrijd zorgt voor een primeur. Het is voor de eerste keer dat er vijf jaar achter elkaar een marathon op natuurijs wordt gehouden. Tot nu toe waren vier NK’s op rij het hoogste aantal. Dat gebeurde eerder in de periode 1993 tot 1996. De vier laatste nationale kampioenschappen waren die op de Oostvaardersplassen (2009, winnaar Sjoerd Huisman), het Zuidlaardermeer (2010, Jorrit Bergsma), Belterwiede (december 2010, Bob de Vries) en de Rietplas (2012, Jorrit Bergsma).

Het is de eerste keer dat het Veluwemeer de locatie is van het evenement. In Elburg werd met vreugde gereageerd op het nieuws. ,,De gemeente is bijzonder verheugd dat we een dergelijk groot evenement binnen onze grenzen mogen houden", stelde burgemeester Frans de Lange. "We hopen uiteraard dat het een mooie en feestelijke dag wordt."

De NOS zendt de wedstrijd vrijdag live op televisie uit, vanaf 12.15 uur.

Gerelateerde artikelen