Sport17 okt '13 10:41Aangepast op 17 okt '13 11:07

NK All Round en NK Sprint in Olympisch Stadion

Auteur: Harmen Simon Teunis

In het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt begin volgend jaar een tijdelijke ijsbaan aangelegd. Op deze baan worden onder meer het NK Allround en het NK Sprint gehouden.

Oud-schaatser Rintje Ritsma is één van de initiatiefnemers van deze ijsbaan. Amsterdam heeft natuurlijk al een schaatsbaan, met de Jaap Eden IJsbaan. Maar een schaatsbaan in het Olympisch Stadion, is toch even iets anders, zegt Ritsma. "Het Olympisch Stadion heeft een stukje nostalgie en is eigenlijk de bijzonderste plek om ooit een keer te schaatsen."

Voor Ritsma was het al een droom om ooit tijdens zijn actieve schaatscarrière in het Olympisch Stadion te schaatsen, maar dat is er niet van gekomen. "Het speelt eigenlijk al een hele tijd. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken met House of Sports, het organisatiebureau er achter. En nu gaat het dan toch gebeuren.”

Recreatieve schaatsers ook welkom
Bijzonder is dat ook de recreatieve schaatser welkom is in het Olympisch Stadion. En dat is misschien nog wel belangrijker dan het NK All Round en het NK Sprint, zegt Ritsma. "Het belangrijkste is dat iedereen er in februari een maand lang kan schaatsen."

Voor de NK-wedstrijden worden er nog wel aanpassingen gedaan. "Van 28 februari tot 2 maart komt er een ander ijslaagje op te liggen. We proberen er écht concurrerend wedstrijdijs neer te leggen. Maar dan zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar we kunnen redelijk wind, regen en andere weersverschijnselen hebben. Het moet wel heel slecht zijn, wil het dan ook heel slecht ijs zijn."

Hoewel het makkelijk klinkt, om even een ijsbaan neer te leggen op de atletiekbaan, is het in werkelijkheid toch ingewikkelder. Want de schaatsbaan komt op een plateau te liggen. En de atletiekbaan heeft, ondanks dezelfde lengte van 400 meter, toch een andere afmeting. "Hij komt wel anders in het stadion te liggen. Maar op maquettetekeningen die we al hebben, ziet het er al heel indrukwekkend en mooi uit. Het moet een onvergetelijke gebeurtenis worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen