Sport10 nov '13 20:28Aangepast op 10 nov '13 21:33

Bevolking München tegen bid Winterspelen 2022

Auteur: ANP Nieuws

München trekt zich terug van de strijd om de Olympische Winterspelen van 2022.

ANP
ANP

Een referendum wees zondag uit dat de bevolking in München en omstreken niet zit te wachten op een nieuwe poging om het grootste wintersportevenement ter wereld binnen te halen, nadat de poging voor de Spelen in 2018 mislukte. Die Spelen gingen naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

München wilde de eerste stad zijn die zowel de Zomerspelen (1972) als de Winterspelen zou organiseren. Dat streven gaat nu dus niet door. Lviv (Oekraïne), Almaty (Kazachstan), Oslo (Noorwegen), Krakau (Polen) en Peking (China) zijn nog steeds in de race voor 2022. Peking kan zodoende na 2008 nog de eerste stad zijn die beide olympische toernooien mag organiseren.

Vier gebieden
Er werd in totaal in vier gebieden gestemd en alleen als alle streken voor het bid zouden zijn, zou München zich inschrijven bij het IOC. Bij de telling van de eerste regio, Garmisch-Partenkirchen, bleek die eis al niet meer haalbaar. Zij het met zeer klein verschil zegevierden de tegenstanders van de Spelen (51,56 procent). Bergtesgaden bleek later ook tegen te zijn (59,67), net als Traunstein (54,02).

In München zelf was de stemmentelling als laatste op de avond klaar. Hoewel de uitslag er al niet meer toe deed, bleek ook daar het merendeel van de bevolking tegen de nieuwe lobby te zijn. Zo'n 52 procent stemde tegen. In de hoofdstad van Beieren wonen meer dan 1 miljoen van de in totaal 1,3 miljoen mensen die hun stem mochten uitbrengen.

Gerelateerde artikelen