Sport24 jan '13 18:24

De schaatstocht die in het water viel

Auteur: Karin Backx

Extreme drukte, water op het ijs en duizenden teleurgestelde schaatsers. De eerste toerentocht op natuurijs werd afgelast nadat er anderhalf keer zoveel mensen op af waren gekomen dan verwacht.

Image

Verslaggever Laurens Boven was er bij en sprak daar met de baas van de sectie toerschaatsen van de KNSB, Rieks Poelman: "Het is gewoon waanzin hier in Nederland. Iedereen moet aan die schaats-gen geopereerd worden. En dat het een beetje weggehaald wordt."

"Laat mensen die in hun eigen omgeving niet kunnen schaatsen lekker thuis blijven en wachten tot het daar bij hun zelf in de buurt kan. Het kan niet anders."

Vreemd
Schaatshistoricus Marnix Koolhaas vindt de oproep van de KNSB-baas wel vreemd. "De KNSB zegt dat je juist nergens moet gaan schaatsen, behalve op plekken die zij goedgkeurd hebben. Als dat de enige tocht is die goedgekeurd is in het land, dan gaat natuurlijk massaal iedereen naar toe. Terwijl er wel degelijk tientallen andere plekken in het land zijn waar verantwoord geschaatst kan worden."

"Ik denk dat de KNSB ook eens naar zichzelf moet kijken. Kunnen ze daar niet beter aandacht aan besteden waar nog meer verantwoord geschaatst kan worden. Ik ben vanochtend lekker in Loosdrecht gaan schaatsen, daar ligt een prima rondje op de plas."

Baantjes vegen
"Zo zijn er tientallen plekken waar mensen op eigen initiatief baantjes vegen en het ijs echt dik genoeg is om een paar duizend mensen te dragen en waar je heerlijk kunt schaatsen. Maar als er dan maar één toertocht op de kalender staat, dan gaat het schaatsgekke volk wat al een week zit te smachten daar massaal naar toe en ontstaan daar gevaarlijke situaties."

"We hoeven maar aan 1963 te denken met die strenge winter, toen zijn bij de finish tienduizend man tegelijkertijd door het ijs gezakt, wat wel twintig centimeter dik was."

Fantastisch
Schaatser Erben Wennemars heeft wel de hele dag geschaatst in Giethoorn, vertelt hij op BNR. "Het was echt fantastisch!"

"Ik stond om half 10 op het ijs en toen was het al wel heel erg druk. Het ijs was toen nog wel goed, maar je zag dat het ijs het niet kon houden tot een uur of twee."

Geslaagd
Hij was afgelast, maar nog wel vijftienduizend mensen hebben die tocht gereden en dan is die tocht wel gewoon geslaagd. Heel veel mensen hebben met heel veel plezier die tocht gereden. 

Vrijdag staan er weer twee tochten op natuurijs gepland. Klaas Steenbeek van IJsclub Blokzijl laat aan BNR weten dat er geen twijfel over bestaat en zijn tocht in ieder geval morgen wel gewoon doorgaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen