Sport3 sep '13 09:52

'Nederlandse transfers zijn kruimelwerk'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De transferdeadline in de voetbal wereld is weer verstreken. De grootste transfers vonden plaats tussen Engelse en Spaanse voetbalclubs. Ook in Nederland gebeurde wel iets. Maar internationaal gezien is dat kruimelwerk, zegt Jan-Hermen de Bruin, hoofdredacteur van Elf Voetbal.

Volgens De Bruin heeft NEC van de Nederlandse club de opvallendste moves gemaakt. "Op het laatste moment zijn zij er in geslaagd om drie spelers aan te trekken."

Jakob Jantscher (Sturm Graz), Samuel Stefanik (AS Trencín) en Marnick Vermijl (Manchester United) komen naar Nijmegen. De laatste wordt overigens gehuurd. De Bruin: "Daarmee hebben ze eigenlijk een redelijke stap kunnen doen om te proberen de mislukte competitiestart een goede wending te geven. Dat is ook wel het enige spectaculaire wat er gebeurd is. Zeker gezien wat er internationaal gebeurd is, is het kruimelwerk."

Ajax
Ajax is sportief gezien wat De Bruin betreft misschien wel de grootste verliezer. Christian Eriksen vertrok voor 13,5 miljoen euro naar Tottenham Hotspur en Toby Alderweireld gaat voor 7 miljoen euro naar Atlético Madrid. Duarte kwam door voor terug en Mike van der Hoorn werd al eerder aangetrokken. "Daar hebben ze nauwelijks een verbetering in de selectie", stelt De Bruin. "Sterker nog, het is allemaal wat minder geworden."

De Bruin gaat er van uit dat kwaliteitsimpulsen uit de eigen jeugd moeten gaan komen. "Eigenlijk is Ajax toch een club geworden die nu weet dat ze een handelshuis zijn. Met Marc Overmars hebben ze nu een technische leider die gewoon nog niet meer geld wil uitgeven dan ze van tevoren wilden uitgeven. En dat wil zeggen dat ze biedingenstrijd die er op zo’n laatste dag plaatsvinden, niet meegaan."

Transfer Özil het belangrijkst
De transfer van Özil, hij vertrok voor 50 miljoen euro van Madrid naar Arsenal, is volgens De Bruin duidelijk de belangrijkste transfer die gisteren beklonken werd. "De transfer van Bale gaat gemoeid met een belachelijk bedrag (100 miljoen euro, red.), maar het is niet de beste speler die verkocht is."

Het was volgens De Bruin ook duidelijk te zien aan het aantal keer dat de beide namen maandag genoemd werd op Twitter. "De transfer van Özil werd gisteren 3 miljoen keer genoemd, die van Bale maar 800.000 keer. Een van de tweets was: Noord-Londen heeft Madrid beroofd en leeggekocht. Zowel Arsenal als Tottenham Hotspur zit in Londen. Tottenham zou Madrid hebben beroofd van 100 miljoen en Arsenal heeft Madrid bestolen van zijn een na beste speler. De sfeer in Engeland is dan ook opperbest."

Nederlandse voetbaleconomie
De Bruin schrikt niet zozeer van de bedrag die dit transferwindow in de voetbalwereld zijn rond gepompt. Maar Bale is volgens De Bruin in ieder geval geen 100 miljoen euro waard. “Hij heeft er denk ik veel te weinig uitstraling voor. Maar als je dat wegdenkt is veel van het geld weer naar verschillende clubs doorgestroomd. Het geld is alweer uitgegeven aan andere deals. Zelfs FC Twente is er rijker van geworden, Ajax is er rijker van geworden. Dus het zit toch ook weer een beetje in de Nederlandse voetbaleconomie."

Overstag
De transfer van Özil is ook om een andere reden interessant, zegt De Bruin. "Arsenal is toch een ongelooflijk grote club. En heeft in Wenger altijd een manager gehad die altijd weigerde om veel geld uit te geven. En op de allerlaatste dag is hij overstag gegaan. Het was de laatste tijd een beetje een situatie ontstaan waarbij geen enkele grote speler nog naar Arsenal wilde en dat is in één klap omgedraaid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen