Sport15 mrt '13 19:01Aangepast op 16 mrt '13 09:05

Dubbele pet bij matchfixing

Auteur: BNR Webredactie

De man die bij het Openbaar Ministerie bepaalt of Justitie onderzoek doet naar matchfixing in het betaald voetbal, is ook in dienst van de KNVB.

Dit blijkt uit het onderzoek van BNR naar matchfixing in Nederland. Een woordvoerder van het OM bevestigde dat de officier van Justitie in Amsterdam, Theo Hofstee, daarnaast ook werkzaam is als aanklager betaald voetbal bij de KNVB.

Het liefst naïef
“De KNVB zegt gewoon tegen ons: ‘ga maar rustig slapen, loop maar door, er is niets aan de hand’, terwijl alle andere organisaties zeggen: doe niet zo naïef. De KNVB doet dat het liefste wel. Dat is vanuit hun belang. Ze willen niet dat grote clubs schade oplopen, waardoor ze minder inkomsten krijgen. Ik vind dat ze daarmee in strijd handelen met het algemeen belang en ook in strijd met het belang van bijvoorbeeld het amateurvoetbal”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in een reactie.

Verklaring KNVB
In een reactie laat de KNVB weten geen bedenkingen te hebben bij de integriteit van Hofstee. "De KNVB betreurt het ten zeerste dat de integriteit van dhr Hofstee in twijfel wordt getrokken. Zijn positie heeft nooit ter discussie gestaan. Dat is wat de bond betreft absoluut niet aan de orde.

De KNVB is inmiddels een ruime vier jaar actief op het onderwerp matchfixing. Veelvuldig heeft de KNVB gepleit voor ondersteuning vanuit de overheid op dit thema. De KNVB heeft sinds 2009 talloze maatregelen getroffen en ziet matchfixing als een van de grootste bedreigingen van de sport.

Waar het hier om gaat is grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit; een zaak waar hulp van de overheid dringend bij nodig is. De KNVB is - met alle respect voor de eigen middelen - een sportbond zonder opsporingsbevoegdheden. Het is niet voor niets dat de KNVB hier al langere tijd voor pleit. Wat we nodig hebben is knowhow bij de overheid op dit gebied. De bond herkent zich dan ook niet in de kritiek van mevrouw Leijten."

Onderzoek KNVB
Eerder deze vrijdag zei de voorzitter van de Oostenrijkse koepel van wedkantoren na onderzoek zeker te zijn dat ook Nederlandse wedstrijden beïnvloed worden. Oostenrijkse wedkantoren willen dat de KNVB onderzoek doet naar wedstrijden Eredivisie.

Lees hier alles over matchfixing in Nederland in het Dossier Matchfixing.

Gerelateerde artikelen