Sport14 mrt '13 18:59Aangepast op 15 mrt '13 16:39

'Justitie moet onderzoek doen naar matchfixing'

Auteur: BNR Webredactie

Het de hoogste tijd voor een justitieel onderzoek naar matchfixing in de jaren 90 in Nederland. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken op BNR. "Met deze informatie lijkt me dat onvermijdelijk."

Tijdens een wedstrijd in de eerste divisie tussen Telstar en Zwolle in het begin van de jaren '90, zouden spelers van Telstar op hun eigen wedstrijd hebben gegokt. In de duels deden ze zelf mee en verloren zij bewust. Een aanzienlijk aantal van betrokkenen verklaart onafhankelijk van elkaar tegenover BNR dat dit één van de wedstrijden is waarbij matchfixing heeft plaatsgevonden.

Voor Van Dekken is het een bevestiging van informate die hij en PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt al eerder kregen. "Dat is ook de reden waarom wij in de Tweede Kamer hebben aangedrongen tot een onderzoek. Dat onderzoek loopt nu."

Maar deze informatie geeft reden voor een justitieel onderzoek zegt Dekken. "Minister Opstelten wilde daar nog niet aan, maar met deze informatie lijkt me dat eerlijk gezegd overmijdelijk.”

Van Dekken is dan ook van plan minister Opstelten opnieuw op te roepen om een justitieel onderzoek in te stellen. "Ik neem aan dat hij ook schrikt van dit soort berichtgeving. En tegelijkertijd denk ik dat het Openbaar Ministerie een rol moet gaan spelen. Er is bijvoorbeeld ook een verdachte van matchfixing die op dit moment in Nederland in de gevangenis zit en uitgeleverd wordt aan Duitsland, die zou je ook kunnen ondervragen. Ik zou het maar gewoon doen."

Nieuwe informatie
De informatie over de wedstrijd tussen Telstar en Zwolle is nieuw voor Van Dekken. De zaken waar hij informatie over heeft, betreft andere zaken. "Maar het bevestigt wel dezelfde periode. Dat kan ik er wel over zeggen. Ik vond het heel bijzonder om te horen dat een direct betrokkene zo open is. Het zou ook verstandig zijn wanneer anderen dat ook doen. Dat kan in vertrouwen en dat heeft de KNVB ook gezegd. Er is ook meldpunt. Er zijn allerlei dingen mogelijk. Maar wat er achter zit; die criminele netwerken, die moeten we aanpakken en oprollen."

Volgens het Kamerlid moeten mensen worden beschermd en moet er diepgaand onderzoek plaatsvinden. Europol doet al onderzoek, maar het onderzoek moet wat Dekken betreft heel stevig worden gericht op de Nederlandse situatie. "Dat was eerder niet het geval. En het zou heel bijzonder zijn wanneer het opnieuw genegeerd wordt."

Steviger onderzoek
Dat het Europees Parlement, na het instemmen met een resolutie van Europarlementariër Emine Bozkurt, nu lidstaten oproept om matchfixing op te nemen in het strafrecht, stemt Dekken al deels tevreden. "Maar er moet heel diepgaand en heel stevig onderzocht worden wat er nou precies aan de hand is of is geweest. Daarom is ook een justitieel onderzoek van belang. Dan kun je de FIOD er bij betrekken, het Openbaar Ministerie en de KNVB moet er een rol in gaan spelen. Bij het onderzoek wat nu loopt zitten die organisaties alleen maar in een klankbordgroep. Wij bepleiten een veel steviger onderzoek."

Bozkurt gaf donderdag op BNR ook aan dat dit geval des te meer duidelijk dat het 'niet meer vol te houden is' dat matchfixing niet in Nederland voorkomt.

Gerelateerde artikelen