Sport7 feb '13 13:30

Feyenoord ziet geen heil in renovatie van De Kuip

Auteur: Harmen Simon Teunis

Voetbalclub Feyenoord voelt niets voor de renovatieplannen voor De Kuip die van verschillende kanten bij de club zijn binnengekomen.

Hoe gevarieerd ook, alle drie de varianten zouden bedrijfseconomisch niet haalbaar zijn, zei directeur Jan van Merwijk van stadion De Kuip donderdag tijdens een gecombineerde gemeenteraadscommissie Bouw en Sport in Rotterdam.

De club en de directie van De Kuip willen een nieuw stadion en hebben daar ook een plan voor. De gemeenteraad wilde deze vergelijken met de renovatievarianten. De raad is niet alleen nodig voor benodigde vergunningen, maar mogelijk ook voor geld en anders een garantstelling voor de lening die nodig is om te gaan verbouwen of nieuwbouw te plegen.

Red de Kuip
De meest opvallende verbouwvariant was die van 30 vrijwilligers, bekend onder de naam Red De Kuip. Deze stichting presenteerde een uitgebreid plan dat voorziet in een derde tribunelaag en een schil die tot over de derde laag wordt getrokken. "Er komt in ons plan geen dak op, want dat kost 50 tot 100 miljoen euro extra'', lichtte een initiatiefnemer toe.

Erwin Ekelaar, een van de initiatiefnemers, maakt zich vooral zorgen de nieuwbouw, omdat het te duur zou zijn. "We hebben net schulden afgelost. Met hulp van investeerders zijn we van de ondergang gered als Feyenoord. En nu gaan we het tienvoudige investeren. Daar heb ik geen vertrouwen in en ik vind het ook geen logische keuze in deze tijden. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden om dit traject in te gaan."

Geen dak, wel een mantel
In plaats van een nieuw stadion, met dak, wil de stichting Red de Kuip een extra ring op het huidige stadion zetten en een soort mantel om het stadion aanbrengen. Daardoor zou meer ruimte ontstaan voor hospitality en horeca-mogelijkheden. "Dat heeft als functie om het volume te herbergen wat nodig is om een goed exploitabel stadion te krijgen, zonder dat het oude stadion verstopt wordt onder een nieuw gebouw. Daarmee wordt het stadion iets groter, 16 meter om precies te zijn, maar het valt nog steeds binnen het huidige terrein, dus dat valt reuze mee", zegt Ekelaar.

Het dak heeft men in de plannen van Red de Kuip bewust weggelaten. Ekelaar: "Feyenoord is een stoere club. Die willen met opgestroopte mouwen in de regen spelen. Een dak hebben ze niet nodig. En de supporters willen dat ook niet. Daar hebben we ook een onderzoek naar gedaan. En tweederde steunt ons plan voor een open dak."

Jas met mottenballen
Het plan is niet warm ontvangen door Feyenoord en De Kuip, vooral omdat het financieel te positief zou zijn doorgerekend: kosten 117 miljoen euro. Van Merwijk denkt dat deze uitvoering 143 miljoen euro kost en 260 miljoen euro als ook andere zaken worden gerenoveerd die De Kuip zelf graag wil aanpassen.

"De jas die Red De Kuip over het stadion wil trekken, lijkt toch meer op een jas met mottenballen, want de regen heeft toch flink vrij spel'', vindt Van Merwijk, die zegt de renovatieplannen "zeer serieus'' te hebben bekeken. Naast het plan van Red De Kuip is er nog een kleine renovatievariant (117 miljoen euro) en een grote renovatievariant (430 miljoen euro), die veel weg heeft van een Red De Kuip-plusvariant.

Maar ook deze werden afgeschoten door Van Merwijk en de club, die met het eigen plan wereldwijd een nieuwe norm willen stellen, zoals De Kuip dat ook was toen dat 75 jaar geleden werd neergezet. Hoe het nieuwbouwplan er precies uit gaat zien en hoeveel het gaat kosten, wordt waarschijnlijk in maart duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen