Sport22 mrt '13 22:31Aangepast op 22 mrt '13 22:54

Oranje verslaat Estland met 3-0

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlands elftal heeft ook zijn vijfde WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal versloeg vrijdag Estland in de Amsterdam ArenA met 3-0.

Alle doelpunten vielen in de tweede helft en kwamen op naam van Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Ruben Schaken. Die laatste maakte de 1500e treffer ooit van Oranje.

Met 15 punten uit vijf wedstrijden gaat Oranje fier aan kop in groep D. Het elftal van Van Gaal speelt dinsdag, opnieuw in Amsterdam, tegen Roemenië. Onzeker is of Wesley Sneijder dan kan meedoen. De aanvoerder viel al na 35 minuten uit met een liesblessure.

Barcelona-achtig
Het Nederlands elftal zet met de zege een enorme stap richting het WK in Brazilië. De onder Van Gaal weer opgebloeide ploeg was maar liefst 78 procent van de eerste helft in balbezit, een moyenne waar zelfs het bewierookte FC Barcelona jaloers op zal zijn. De koploper van Spanje haalt doorgaans wel een veel hoger rendement uit het veldoverwicht dan het Nederlands elftal tegen Estland.

De bezoekers verdedigden als een soort van handbalploeg, met zo veel mogelijk spelers rond het eigen strafschopgebied. Het elftal van Van Gaal slaagde er onvoldoende in om de defensie van soms 11 man sterk te verrassen. Wesley Sneijder vrolijkte zijn rentree in de landenploeg tot twee keer toe bijna op met de openingstreffer. Arjen Robben was ook dichtbij de 1-0.

Opluchting
De eerste interland van Sneijder na ruim een half jaar duurde slechts een half uur. De aanvoerder greep naar zijn lies en liet zich vervolgens vervangen door Rafael der Vaart. Uitgerekend de vervanger van Hamburger SV tekende in de 47e minuut van zijn 104e interland voor de openingstreffer, na goed voorbereidend werk van Daryl Janmaat. Van Gaal vierde het doelpunt uitgebreid langs de zijlijn. De opluchting was van zijn gezicht af te lezen.

De bondscoach verraste enigszins met zijn keuze voor doelman Kenneth Vermeer, die de voorkeur kreeg boven Maarten Stekelenburg. Hij maakte zelfs een uitzondering voor Jeremain Lens. De aanvaller miste de laatste 4 duels van PSV wegens een schorsing, maar mocht ondanks dat gebrek aan wedstrijdritme starten. "Want hij is mijn beste rechtsbuiten'', zei de bondscoach over de aanvaller die dit seizoen al 4 keer scoorde voor Oranje.

Assist Janmaat
De tweede treffer van de thuisploeg liet op zich wachten omdat zowel Van Persie als Jonathan de Guzman in kansrijke positie miste. Het publiek raakte er allemaal niet opgewonden van, soms galmde er zelfs een fluitconcertje onder het gesloten dak van de ArenA. Het duurde uiteindelijk tot de 72e minuut totdat Van Persie de zege veilig stelde, opnieuw op aangeven van Janmaat. Ruben Schaken bepaalde met de 1500e treffer voor Oranje de eindstand (3-0).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen