Sport3 apr '13 10:40Aangepast op 3 apr '13 18:20

Nieuwe Kuip kost 313 miljoen euro

Auteur: Anne-Greet Haars

Feyenoord verlangt te veel van de gemeente Rotterdam voor de bouw van een nieuw stadion. Zeker in een tijd dat overal op wordt bezuinigd, is het vragen van 165 miljoen euro aan garanties een bijna onneembare hobbel.

Dat werd woensdag duidelijk tijdens een vergadering van de sportcommissie van de gemeenteraad. "Een moeilijk verhaal'', stellen de meeste partijen in een reactie op de plannen van Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord. "Welke financiële risico's vragen jullie van de gemeente?'', vroeg commissielid Jan Schonk (D66) zich af.

Daarnaast gaat het ook om de investering die de gemeente in het stadiongebied moet doen om nieuwbouw überhaupt mogelijk te maken. Zo moeten er wegen worden aan- en omgelegd. Dat gaat naar schatting tientallen miljoen euro's kosten. Daardoor kunnen andere geplande investeringen in de stad niet meer worden gedaan, tenzij er extra wordt bezuinigd.

Verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan hoopt voor de zomer een knoop door te hakken over het toekomstige onderkomen van Feyenoord.

313 miljoen euro
De plannen van Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord betekenen een nieuw stadion voor Feyenoord dat in totaal 313 miljoen euro gaat kosten. Het moet het meest duurzame stadion van Europa worden.

Het stadion, dat een schuifdak krijgt, herbergt 63.000 toeschouwers, 90 business units en 6.300 business seats. Om het nieuwbouwplan financieel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid gebruikt voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. In totaal zijn 28 wedstrijden per jaar ingepland.

Gemeente
De gemeente Rotterdam wordt gevraagd 165 miljoen euro opzij te leggen om garant te staan voor de financiering van het plan. De gemeenteraad gaat daarover beslissen als eerst ook de renovatieplannen voor De Kuip voor een tweede keer tegen het licht worden gehouden. In totaal zal een onafhankelijke bureau, dat ook gaat kijken of de Europese Commissie financiële steun vanuit de gemeente goedkeurt, vier verschillende varianten onderzoeken: drie renovatieplannen en één plan voor nieuwbouw.

Een dergelijk bedrag opzij leggen in een tijd waarin flink wordt bezuinigd, ligt moeilijk binnen de gemeenteraad.

Sentiment
Uit onderzoek van EenVandaag en RTV Rijnmond bleek dinsdag dat menig Feyenoord-fan en Rotterdammer wil dat de oude Kuip blijft bestaan: misschien een renovatie, maar geen nieuwe. Bob van Oosterhout van sportmarketingbureau Triple Double realiseert zich dat er een stuk emotie zit onder dit soort beslissingstrajecten. "We romantiseren de sfeer en nostalgie van die oude Kuip. Dat begrijp ik ook wel, maar op een aantal fronten - zoals de commerciële mogelijkheden, ruimtes, horeca en parkeren - is de oude Kuip niet meer van deze tijd."

"De huidige begroting van Feyenoord is ongeveer 35 miljoen euro. Dat is grofweg de helft, zo niet minder, van clubs als Ajax en PSV. En zelfs FC Twente zit daar - door het betrekken van de Grolsch Veste - 10 miljoen euro boven."

Commerciële inkomsten
Volgens Van Oosterhout kan de begroting van clubs niet meer vergroot worden door televisierechten. "De rek zit met name in sponsoring en andere commerciële inkomsten. Die kan je alleen maar doen steigen met een groter theater. In de huidige Kuip kunnen er voor een wedstrijd amper een paar honderd mensen dineren. Dat zouden er eigenlijk 3.000 moeten zijn. Als alleen die faciliteiten worden verbeterd, levert dat Feyenoord op jaarbasis een paar miljoen meer op."

DNA van de club
Als Van Oosterhout zelf De Kuip zou mogen ontwerpen, waarmee zoveel mogelijk geld verdiend kan worden, dan zou deze voorzien zijn van alle moderne faciliteiten, maar waar het DNA van de club en de Kuip niet verloren gaat. "Alle goede punten die de huidige Kuip heeft, kijkend naar de vorm, tribunes en de tunnel, moet je behouden. Ook dat is marketing."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen