Sport28 jan '12 09:58Aangepast op 29 jan '12 11:55

Feyenoord-Ajax, een wedstrijd op zich

Auteur: Anne-Greet Haars

Zondag is het dan zover: El Clasico op Nederlandse bodem. Om half één trappen Feyenoord en Ajax af in een kolkende Kuip. De klassieker was vroeger een wedstrijd om het kampioenschap, waar het nu een strijd in de subtop is.

De afgelopen jaren wist Ajax te imponeren in de Kuip, maar het zal ze zondag niet makkelijk gemaakt worden. Feyenoord wil zich herstellen na het verlies tegen VVV Venlo vorige week, die oud-Feyenoordspeler Peter Houtman al aan zag komen.

Hoe je het ook wendt of keert, de Klassieker wierp zijn schaduw vorige week duidelijk al vooruit. "Het is een cliché, maar om mee te doen voor het kampioenschap moet je juist van de kleintjes winnen. Feyenoord speelt heel goed tegen de grote ploegen, maar laat het vaak liggen tegen teams als ADO Den Haag en VVV", zegt Houtman tegen BNR.

De Boer
Ajax-coach Frank de Boer verwacht een moeilijke wedstrijd. "Want Feyenoord is ijzersterk voor eigen publiek. Dat is in de thuiswedstrijden tegen FC Twente en PSV wel gebleken. Wij moeten daar verandering in brengen.'' Maar De Boer zei eerder deze week dat hij Ajax wel beter vindt dan Feyenoord, omdat het Amsterdamse team beter spelers heeft. 

"Dat moet hij ook zeggen en dat is ook normaal om te zeggen'', reageerde Koeman nuchter. "Maar of het ook daadwerkelijk zo is? Als wij winnen zondag, staan we gelijk met Ajax. Wij hebben een goed seizoen, dat kun je van Ajax niet zeggen.''

Guidetti
Publiekslieveling en clubtopscorer John Guidetti is bij Feyenoord aan de beterende hand. De 19-jarige Zweed deed vrijdag tijdens een besloten trainingssessie voor een groot deel weer mee met de selectie van coach Ronald Koeman. "Voor zondag ziet het er heel positief uit, al moeten we de komende dagen afwachten hoe hij zich verder voelt'', liet de oefenmeester weten.

Guidetti werd vorig weekeinde geveld door een amandelontsteking, die gepaard ging met hoge koorts. Donderdag verscheen hij voor de eerste keer kort op het trainingsveld. "Of we beginnen met hem, of we houden hem achter de hand, dat is nog even afwachten'', gaf Koeman aan.

Ook Peter Houtman is zeer gecharmeerd van de Zweed. "Het is een leuke gozer en hij kan de boel goed op sleeptouw nemen als het team even in een moeilijke fase zit. Het is een brutale vent, maar hij heeft inmiddels behoorlijk recht van spreken."

Karim El Ahmadi is volgens Houtman onder Ronald Koeman ook flink opgebloeid. "Koeman geeft je vertrouwen. Je ziet vaak dat spelers het moeilijk krijgen als ze té strak in een vast systeem moeten spelen. Ik heb El Ahmadi nog niet zo goed zien spelen als dit seizoen."

Blessures
Ajax kampt de afgelopen maanden met veel blessures. Frank de Boer kan zondag geen beroep doen op Sigthorsson, Van der Wiel, Boerrigter en Boilesen. Afgelopen week kwamen daar ook nog Alderweireld en Ooijer bij.

De verdediging van de Amsterdammers is dus zeer gehavend en daarom zal de jonge Ricardo van Rhijn zondag beginnen."Ricardo heeft hier keihard voor gewerkt", zei De Boer. "Het moment is aangebroken dat hij het op dit podium mag laten zien".

Koeman is de blessures bij Ajax zeker niet ontgaan."Ik vind Ajax kwetsbaar, vooral achterin. Maar met zulke uitspraken moet je altijd voorzichtig zijn. Want het kan elk moment omdraaien."

De Amsterdamse blessures zeggen Peter Houtman niet zoveel. "Het is niet te peilen. Feyenoord-Ajax is écht een wedstrijd op zich en beide ploegen zijn jong en wisselvallig."

Die wisselvalligheid kan overigens alle ploegen uit de top vijf nog opbreken, meent Houtman. "AZ doet het goed, maar het blijft de vraag of ze het volhouden, hoewel ze zich tot nu toe aardig staande hebben gehouden. PSV beschikt over heel wat kwaliteit, maar ook dat komt er lang niet altijd uit."

"Maar vlak ook Twente en Ajax niet uit. En ík hoop natuurlijk dat Feyenoord lang mee blijft doen, maar een kampioenschap is dit jaar nog wat ver gezocht."

Legendarisch
Zelf speelde Houtman de Klassieker ook diverse keren. Het meest legendarisch waren de wedstrijden in het seizoen 1983-1984. Feyenoord werd kampioen, met onder meer Johan Cruijff en Ruud Gullit.

De Rotterdammers wonnen dat seizoen twee keer van Ajax, waarvan één keer in de beker, maar in Amsterdam kreeg Feyenoord een flinke tik te verwerken: Ajax won het competitieduel in het Olympisch Stadion met liefst 8-2, hoewel het daar lange tijd niet naar uitzag.

"Ajax stond in een mum van tijd met 3-0 voor. We kwamen terug tot 3-2 en vriend en vijand dacht eigenlijk dat we die wedstrijd naar onze hand zouden zetten. Maar Ajax scoorde via een aantal razendsnelle counters en won uiteindelijk ruim."

Social Media
De klassieker is eigenlijk al begonnen op de social media. Gregory van der Wiel heeft voor opschudding gezorgd nadat hij "020 is de baas in 010" twitterde. Koeman vindt de tweet "ongepast en dom". De trainer vindt dat de KNVB en Ajax moet ingerijpen bij dubieuze tweets van profvoetballers. "Als een speler van mij dit had gedaan, had ik hem zeker hierop aangesproken. Dit kan gewoon niet."

Kampioen
De trainer van Feyenoord ziet titelhouder Ajax dit seizoen geen kampioen worden. "Er zijn teams die sterker zijn. Ik denk dat de titel naar PSV gaat. Die ploeg zou in elk geval de sterkste moeten zijn'', liet de oud-international vrijdag weten.

Het volledige programma van dit weekeinde:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen