Sport10 dec '11 07:33Aangepast op 10 dec '11 13:45

'Koeman bewijst dat hij ook kan opbouwen'

Auteur: Pieter van den Akker

De ene club is de grote verrassing van dit seizoen en de andere kwakkelt voort. John van Loen, die voor FC Utrecht en Feyenoord speelde, blikt vooruit.

Het is alweer dertien jaar geleden dat hij afscheid nam als profvoetballer. Maar met wie kan je beter voorbeschouwen op FC Utrecht - Feyenoord dan met John van Loen? Van Loen, 46 inmiddels, speelde acht seizoenen (verdeeld over twee periodes) voor FC Utrecht en vier jaar voor Feyenoord. Ook was hij acht jaar lang assistent-trainer in Utrecht.

Knappe prestatie Koeman
"Het is altijd een leuke wedstrijd om te volgen", zegt de huidige trainer van hoofdklasser CSV uit Apeldoorn. "Feyenoord doet het verrassend goed. Vorig jaar was het niet veel, maar nu, met dezelfde spelers, wel."

Een knappe prestatie van Ronald Koeman dus, vindt hij. "Koeman stond niet bekend als een trainer die opbouwt, maar als trainer die prijzen pakt. Nu laat hij zien dat hij het eerste ook kan."

Sterk middenveld
Als Van Loen, bijgenaamd De Vuurtoren, het sterke punt van Koeman's team moet aanwijzen, hoeft hij niet na te denken. Het middenveld van de Rotterdammers presteert boven verwachting, zegt Van Loen.

Hij is vooral gecharmeerd van Karim El Ahmadi. "Het oogt zo ontzettend makkelijk wat die jongen doet. Hij lijdt weinig balverlies, speelt simpel en beweegt enorm veel. En wie had ooit van Clasie gehoord? Naar hem kijk ik ook met heel veel plezier."

Utrecht zit in "shit situatie"
Hoe FC Utrecht er volgens hem voor staat? "Die zitten echt in een shit-situatie. Hun spel is niet om aan te zien. En ik las dat Sneijder wegens een blessure niet mee kan doen. Dat is een nieuwe tegenvaller."

Volgens Van Loen zit er totaal geen lijn in het spel van Utrecht. "Ik weet niet eens welk systeem ze spelen", zegt hij. "Ik geloof dat het Gullit was die laatst over Utrecht zei dat ze beter ouderwets kunnen gaan "pompen" als ze de kwaliteiten niet hebben om het voetballend op te lossen. Daar heeft-ie gelijk in. Als je met Demouge speelt, moet je gewoon de lange bal spelen. Hopelijk schiet hij ze er dan voor je in."

Hoewel hij bij beide clubs een verleden heeft, is het geen heel bijzondere wedstrijd voor Van Loen. "Ik ben wat ouder geworden. Sentimenten spelen steeds minder mee", legt hij uit.

Feyenoord stabieler dan Ajax
Van Loen heeft voor de Feyenoord-fans een beloftevolle voorspelling: "PSV, Twente en AZ halen ze niet in. Maar ik denk dat ze de strijd met Ajax kunnen winnen. Feyenoord is veel stabieler en Ajax krijgt te veel tegengoals."

Nog even over de ambities van Van Loen als trainer. Want hoewel hij het prima naar zijn zin heeft bij CSV, waar hij zijn zoon Denny onder zijn hoede heeft, windt Van Loen er geen doekjes om: nog liever vandaag dan morgen zou hij trainer worden in het betaald voetbal.

Ambitie: profclub
"Ik ben lang assistent geweest, heb met Willem van Hanegem gewerkt, heb de persconferenties gedaan, noem maar op. Of ik er klaar voor ben? Duidelijk. Ik heb veel know-how van het spelletje."

Van Loen beseft dat het nog niet zo makkelijk is om zijn doel te bereiken. "In het amateurvoetbal weten ze wie ik als trainer ben, maar dat is in het profvoetbal toch wat anders. Ik zal het moeten bewijzen en het moeten laten zien. Maar de ambitie heb ik."

Het volledige Eredivisieprogramma van dit weekend:

Vrijdag                           
 ADO Den Haag 2 - Heracles Almelo 0

Zaterdag

18.45 uur:                   
 FC Twente    - NEC

19.45 uur:                            
 AZ                - De Graafschap
 Excelsior       - sc Heerenveen

20.45 uur:                            
 PSV              - NAC Breda       

Zondag

12.30 uur:                     
 VVV-Venlo      - Roda JC       

14.30 uur:                            
 RKC Waalwijk - Ajax         
 FC Utrecht     - Feyenoord    

 16.30 uur:                            
 Vitesse           - FC Groningen

Gerelateerde artikelen