Sport29 mei '11 13:21

Bin Hammam stapt uit FIFA-race

Auteur: Karin Backx

Voorzitter van de Aziatische voetbalbond, Mohammed bin Hammam, heeft zich zaterdag teruggetrokken uit de race om het FIFA-voorzitterschap. Sepp Blatter de huidige voorzitter van de FiFA is daardoor de enige kandidaat.

"Ik wil de reputatie van de FIFA niet verder door het slijk halen," geeft Bin Hammam uit het oliestaatje Qatar, dat in 2022 het WK voetbal organiseert, als reden aan. Bin Hamman moet zondag voor de ethische commissie van de FIFA verschijnen wegen betrokkenheid bij omkopingen.
Ook Blatter moet, op verzoek van Bin Hammam, voor de commissie verschijnen. Beiden ontkennen de beschuldigingen.
Carribean Footbal Union
De beschuldigingen voor omkoping tegen Bin Hammam komen uit een verslag van FIFA-lid Chuck Blazer, meldt de BBC.
Blazer rapporteert dat de man uit Qatar en FIFA vice-president Jack Warner samen een speciale bijeenkomst hebben georganiseerd voor de Carribean Footbal Union (CFU) eerder in mei. De bijeenkomst was "gelinkt aan de aanstaande verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap," zei de organisatie in een verklaring eerder in de week.
Zakken vol met geld
Leden van de CFU hebben daarop gemeld aan FIFA dat ze zakken vol met geld aangeboden kregen tijdens de bijeenkomst voor "ontwikkelingsprojecten".
Uit een bewijsstuk zou blijken dat tot geldbundels ter waarde van 40.000 dollar overhandigd zijn aan de leden van de CFU  tijdens de bijeenkomst in Trinidad, in ruil voor stemmen voor het voorzitterschap.
Gefaald te melden
Bin Hammam claimt dat Blatter, die zal opgaan voor zijn vierde termijn als FIFA-voorzitter, gefaald heeft in het melden van het betalen van de steekpenningen, op zichzelf een schending van de ethische codes van de FIFA.
Blatter laat in een verklaring weten dat hij niet op de zaken vooruit kan lopen. "De feiten zullen voor zich spreken." aldus de 75-jarige FIFA-voorzitter.
Verhoor in Zurich
Het verhoor van de ethische commissie staat gepland op zondag in Zurich. De verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap vinden aanstaande woensdag plaats.
 


 


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen