Sport11 okt '13 21:54Aangepast op 11 okt '13 22:42

Van Persie topscorer aller tijden van Oranje

Auteur: BNR Webredactie

Robin van Persie mag zich sinds vrijdag de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal noemen. De 30-jarige spits van Manchester United scoorde in de 53e minuut voor de derde keer in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije. Van Persie kwam daarmee op 41 doelpunten en verdrong zo Patrick Kluivert (40) van de eerste plaats.

Kluivert, tegenwoordig assistent van bondscoach Louis van Gaal, was sinds 7 juni 2003 de meest trefzekere voetballer in Oranje. De voormalige topspits maakte precies 10 jaar geleden, op 11 oktober 2003 tegen Moldavië, zijn 40e en laatste interlanddoelpunt.

Galavoorstelling
Met een galavoorstelling tegen Hongarije vierde het Nederlands elftal vrijdag in de ArenA de vorige maand in Andorra afgedwongen plaatsing voor het WK in Brazilië. Het werd een feestje met samba-klanken vanaf de tribunes, heel veel doelpunten (8-1) en Robin van Persie als nieuwe topschutter aller tijden voor Oranje.

De spits scoorde driemaal, nummertje 39, 40 en 41 voor de nationale ploeg. Natuurlijk laat Hongarije zich niet vergelijken met 's werelds beste ploegen. Toch was het fraai om te zien hoe Oranje kordaat afrekende met de nummer 30 van de wereldranglijst. De van een teenblessure herstelde Van Persie tekende in de 16e minuut voor de openingstreffer. Voor die rake kopbal zag Jeremain Lens al een treffer wegens buitenspel afgekeurd en waren Jeffrey Bruma en Van Persie ook al heel dichtbij de 1-0 geweest.

Cruijff
Oranje acteerde zoals Johan Cruijff dat graag ziet. De beroemde nummer 14 gaf in het begin van de week aan dat de bal niet ellenlang rond maar zo snel mogelijk naar voren moet worden gespeeld. Hij kreeg bijval van de bondscoach, bepaald geen vriend maar wel iemand met dezelfde spelopvatting als Cruijff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen