Sport17 dec '12 12:49Aangepast op 17 dec '12 17:53

'Voetbalagressie moet strenger bestraft worden'

Auteur: Anne-Greet Haars

Profvoetballers moeten merken dat zij een voorbeeld zijn voor de kleine amateurs. Daarom willen PvdA en VVD dat agressie tegen scheidsrechters en grensrechters in het betaald voetbal strenger worden aangepakt.

Spelers, coaches en sportcommentatoren in het voetbal moeten hun gedrag aanpassen. "Iedereen die betrokken is bij sport moet nadenken over welke rol ze spelen", zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

De coalitie in de Tweede Kamer doet maandag een oproep aan de KNVB om agressie tegen scheidsrechters in het profvoetbal strenger bestraffen. Als er iemand een zware overtreding begaat, dan valt me op dat de sancties in de Eredivisie lager zijn dan bij het amateurvoetbal. Je zou eigenlijk andersom verwachten, gezien de voorbeeldfunctie die topsporters hebben", zegt Huizing maandag op BNR.

Huizing wilt voetballers geen specifieke regels opleggen. "Ik kan de spelregels van het voetbal niet in een wet gaan vastleggen - dat lijkt me ook niet verstandig. De KNVB moet het zelf doen."

Robert Maaskant
Dit weekend protesteerde Robert Maaskant, de trainer van FC Groningen, luidkeels tegen een beslissing van scheidsrechter Gözübüyük. Die liet daarop zijn armband zien met daarop de tekst 'respect'. Huizing vond dit een slimme actie van de scheidsrechter.

"Hij liet de trainer en iedereen die het kon zien waar het over gaat: respect voor een beslissing van de scheidsrechter. Daarbij vind ik ook dat spelers en trainers gewoon gesanctioneerd moeten worden als ze protesteren: ten eerste heeft het nog nooit gewerkt en ten tweede hoort het niet thuis op het sportveld", zegt Huizing.

"Ik denk dat hij dat niet moet doen", zegt Jacques d'Ancona, hij floot 22 jaar het amateurvoetbal. "En ik denk dat daarom de coördinatorvan de scheidsrechterzaken Dick van Egmond met hem moet gaan praten, is dit wel het juiste voorbeeld?"

Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht  aan de VU: "Ik denk dat het publiek op dat moment dacht: fijn dat dit nu eindelijk onder de aandacht komt. Het onderwerp respect op het veld maakt kennelijk wat los bij de mensen, we hebben het er nu weer over."

"Ik ben het ook met de actie eens. Een scheidsrechter mag best op een zichtbare manier het weer ter sprake brengen", zegt Sadik Harchaoui, voorzitter van Forum, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

Nieuwenhuizen
De oproep volgt twee weken na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij werd door door een aantal jonge voetballers ernstig mishandeld en overleed aan zijn verwondingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen