Sport9 mrt '13 11:56Aangepast op 9 mrt '13 16:31

Nieuwe maatregelen moeten voetbalgeweld voorkomen

Auteur: BNR Webredactie

Nieuwe maatregelen die het geweld op en rond de amateurvoetbalvelden moeten beperken. Dat is het verlanglijstje van bijna alle scheidsrechters en grensrechters in het Nederlandse amateurvoetbal.

Dit blijkt uit onderzoek van de actualiteitenrubriek EenVandaag in samenwerking met de voetbalbond KNVB en scheidsrechtersvereniging COVS. De ondervraagde arbiters stellen onder meer voor om de gele kaarten te vervangen door een tijdstraf. Ook willen ze dat alleen de aanvoerder communiceert met de scheidsrechter.

Nieuwenhuizen
Aan het onderzoek deden 1900 scheidsrechters en grensrechters uit alle geledingen mee. Het is het eerste grote onderzoek onder deze groep sinds het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, eind 2012.

Volgens veel ondervraagden schiet de kennis van de spelregels bij scheidsrechters en spelers nogal eens tekort. Dit leidt tot discussie en irritatie op het veld. Daarom stellen ze een verplichte basisopleiding van alle scheidsrechters voor.

Strengere straffen
De KNVB zou ook strengere straffen moet uitdelen aan clubs of spelers waar veel incidenten voorkomen. Ook vinden de arbiters het belangrijk dat de KNVB de tuchtstraffen die ze oplegt aan spelers en clubs weer openbaar maakt.

In totaal 78 procent van de ondervraagden heeft afgelopen 2 jaar met incidenten te maken gehad. Dit varieert van licht verbaal geweld tot bedreigingen en fysiek geweld. Eén op de acht (13 procent) van de deelnemers heeft zwaar verbaal geweld of serieuze bedreiging meegemaakt. Eén op de tien (11 procent) heeft ervaring met fysiek geweld zoals schoppen, slaan en spugen.

Sportiviteit
Volgens de KNVB brengt het onderzoek de huidige wensen en ervaringen van scheidsrechters goed in beeld. De bond presenteert op 20 maart het actieplan met aanvullende maatregelen om geweld op de velden in te dammen en sportiviteit en respect te bevorderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen