Sport25 jul '12 09:55

Bolt: sneller dan 9,4 seconden kan niet

Auteur: Anne-Greet Haars

Zondag 5 augustus: dat is de dag dat het moet gaan gebeuren voor de Jamaicaanse atleet Usain Bolt. De 25-jarige sprinter wil de eerste man worden die zijn Olympische titels op de 100 en 200 meter prolongeert.

En daarmee kan Bolt historie gaan schrijven op de Olympische Spelen in Londen, die vrijdag officieel worden geopend.

“Heel veel legendarische sporters zijn voor mij gekomen. Maar nu is het mijn tijd. Dit wordt het moment waarop ik me ga onderscheiden van alle andere atleten in de wereld'', zei de zelfverzekerde Bolt woensdag in een interview in de Engelse krant The Guardian.

Yohan Blake
De onaantastbare reputatie van Bolt is de laatste maanden wel wat afgebrokkeld. Vorig jaar werd hij vanwege een valse start gediskwalificeerd in de finale van de 100 meter op de WK. De man die toen de wereldtitel veroverde, landgenoot Yohan Blake, versloeg Bolt onlangs ook twee keer tijdens de Jamaicaanse trials.

“Zulke dingen gebeuren soms, daar moet je van leren. Ik moest wat dingen rechtzetten waardoor ze niet meer kunnen gebeuren op de Spelen. Ik weet wat ik wil en ben gefocust op wat ik moet doen om te winnen'', aldus Bolt.

Wereldrecord
In 2009 scherpte Bolt het wereldrecord aan tot 9,58. De grote vraag is natuurlijk of Bolt deze tijd gaat verbeteren op de Spelen. Bolt denkt dat de mens nooit sneller zou kunnen gaan dan 9,4 seconden op de 100 meter.

“Sneller is niet mogelijk, want ongeacht hoe hard je traint, hoe fit je bent of hoe je techniek is, het lichaam is daar niet voor gemaakt”, zegt Bolt in de Engelse krant The Sun.

Limiet
Maar Ben Johnson heeft ook ooit gezegd dat een mens geen snellere tijd kan neerzetten op de 100 meter dan 9,86. Hij verwachtte dat als het nog sneller zou gaan, mensen in de laatste 40 meter zouden vallen omdat de spieren het niet aan kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen